«Дуже популярна»: дизайнер Зеленського виправдав «косоворотку» президента

«Дуже популярна»: дизайнер Зеленського виправдав «косоворотку» президента
Читать на русском

Для сходу України бічний розріз на сорочці був досить поширеним елементом, зазначив експерт.

Автор дизайну вишиванки президента України Артем Климчук заявив, що черпав своє натхнення в традиційному вбранні жителів Дніпропетровщини. Про це повідомляє APnews з посиланням на Укрінформ.

"При створенні вишиванки для Володимира (Зеленського - прим. ред.) за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для сходу України бічний розріз на сорочці був досить поширеним елементом. Він був дуже популярний в XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз ", - сказав дизайнер.

Однак з думкою Климчука згодні далеко не всі експерти. Так, за словами етнолога Оксани Косміної, "косоворотка" Зеленського явно не є автентичною української річчю.

"Розріз збоку, ще більш підкреслений тонкою смугою вишивки, як на фото Зеленського, візуально не сприймається як деталь української сорочки. Такий розріз більш характерний для російських і білоруських вишивок. За кроєм, по розташуванню орнаменту, по композиції вишивці не зчитується, що це автентична українська річ. Але так само це не російська сорочка. Я б сказала, це не дуже вдале сучасне новоутворення", - зазначила фахівець.

Раніше APnews повідомляв, Зеленський потрапив в скандал, привітавши українців з Днем вишиванки одягненим в російську косоворотку.

Новини партнерів

Зв'язували та катували людей праскою: на трасі «Київ-Житомир» затримана жорстока банда розбійників
Миколаїв відмовився позбавляти російську мову статусу регіональної, - Кремінь

Найпопулярніше за тиждень