Другий варіант Омікрону став набагато заразнішим, вакцина не врятує - дослідження

Другий варіант Омікрону став набагато заразнішим, вакцина не врятує - дослідження
Читать на русском

Другий варіант BA.2 коронавірусу Omicron, який швидко захопив Данію, більш заразний, ніж поширеніший BA.1, і здатний заражати вакцинованих людей.

Дослідження, в ході якого були проаналізовані випадки зараження коронавірусом у більш ніж 8500 датських сім'ях у період з грудня по січень, показало, що ймовірність зараження людей, інфікованих другим варіантом Омікрону – BA.2, приблизно на 33% вище порівняно з тими, хто інфікований BA.1. Про це повідомляє APnews з посиланням на Reuters.

У всьому світі на "оригінальний" субваріант BA.1 припадає більше 98% випадків захворювання на Омікрон, але його близький родич BA.2 швидко став домінуючим штамом у Данії.

«Ми дійшли висновку, що омікрон BA.2 за своєю природою значно більш трансмісивний, ніж BA.1, і що він також має імуноруйнівні властивості, які ще більше знижують захисний ефект вакцинації проти інфекції», - заявили автори дослідження.

Дослідження, яке ще не пройшло рецензування, проводилося вченими зі Statens Serum Institut, Копенгагенського університету, Статистичного управління Данії та Технічного університету Данії.

«Якщо ви зазнали впливу Омікрон BA.2, то ймовірність зараження протягом семи днів становить 39%. Якщо ж ви зазнали впливу BA.1, то ймовірність становить 29%», - додав автор дослідження Фредерік Плеснер.

Це говорить про те, що BA.2 приблизно на 33% заразніший, ніж BA.1, додав він.

«Випадки захворювання BA.2 також були зареєстровані в США, Великій Британії, Швеції та Норвегії, але набагато меншою мірою, ніж у Данії, де на нього припадає близько 82% випадків», - резюмували вчені.

Читайте також:
Лікар назвав найбезпечніший препарат для «бустерної» вакцинації

Новини партнерів

Легалізація азартних ігор принесла в бюджет лише 1,5 млрд грн - у 5 разів менше запланованого
Законопроєкт про зменшення чисельності нардепів готовий до голосування - Корнієнко

Найпопулярніше за тиждень