Долар по 29 або злив резерву: що буде з курсом гривні після відставки глави Нацбанку

Долар по 29 або злив резерву: що буде з курсом гривні після відставки глави Нацбанку
Ексклюзив
Читать на русском

На сьогодні в Україні достатньо валютних резервів, щоб отримати курс гривні до долара на будь-якій цифрі, повідомив економіст.

Нацбанк може встановити курс гривні до долара США на рівні 28,5 – 29 гривень/долар на тлі відставки глави НБУ Якова Смолія.

Відповідний прогноз в ексклюзивному коментарі APnews озвучили економісти Олег Пендзин і Сергій Фурса.

Станом на понеділок, 6 липня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,17 гривень/долар.

Олег Пендзин нам пояснив, що на сьогодні в Україні достатньо валютних резервів, щоб отримати курс гривні до долара на будь-якій цифрі. Зараз же, за словами економіста, в держбюджеті закладений курс на рівні 29,5 гривень/долар.

"Серйозне падіння курсу долара нікому не потрібне. Валютних резервів на сьогоднішній момент державі цілком вистачає для того, щоб отримати курс на будь-якій цифрі. При цьому, варто знати наступне: в бюджеті закладений курс 29,5 і для того, щоб бюджет не потерпав по статті щодо податку на додану вартість, по імпорту та по інших курсозалежних статтях, необхідно опускати курс гривні до цифри, яка близька до показників державного бюджету. Про це неодноразово сперечалися і міністр інформації з головою правління Національного банку, і прем’єр-міністр. Пан Смолій не йшов на жодні контакти з цього приводу і вів свою політику, яка часто була просто незрозумілою.

Напевно, це в деякій мірі стало підставою для його звільнення.

Я думаю, що в найближчий час ми побачимо невелику поступову девальвацію гривні до курсу приблизно 28,5 – 29", - зазначив Пендзин.

Водночас, економіст Сергій Фурса також вважає, що на українську гривню чекає девальвація.

"До відставки Смолія ніщо не вказувало на те, що курс має змінюватися. Його відставка ненадовго дестабілізувала валютний ринок, але зараз ситуація знову спокійна. Проте, ми не виключаємо, що може початися дивний відток капіталу, тож, скоріше за все, ситуація буде поки що залишатися стабільною, але вона стає більш хиткою в сторону послаблення національної валюти", - наголосив Фурса.

Як повідомляв APnews, Зеленський заявив, що не бачить підстав для стримування курсу гривні.

Новини партнерів

"Музика приходить сама". ТОП-5 саундтреків Енніо Морріконе, які ви точно чули
Ломаченко проведе бій з Лопесом за звання абсолютного чемпіона

Найпопулярніше за тиждень