Доки в українських тюрмах нема спалахів коронавірусу, випускати ув'язнених передчасно - юрист

Доки в українських тюрмах нема спалахів коронавірусу, випускати ув'язнених передчасно - юрист
Ексклюзив
Читать на русском

Юрист розповів, що дана процедура має кілька шляхів вирішення, серед яких амністія та зміна запобіжних заходів

Станом на сьогодні в українських в’язницях не зафіксовано випадків коронавірусу, тому плани Міністерства юстиції про зміну вироків ув’язненим передчасні. Про це в ексклюзивному коментарі APnews повідомив юрист Ростислав Кравець.

"Для того, щоб здійснити такі досить сміливі, на мій погляд, плани Малюські, по-перше, за його повідомленнями, на сьогодні не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус, тому як з карантином в усій країні, зі зміною запобіжних заходів, зміною безпосередньо вироків, я думаю, що без відповідної інформації про кількість захворілих, це трохи передчасно. Або це маніпулювання свідомістю громадськості", - сказав він.

Юрист розповів, що дана процедура має кілька шляхів вирішення, серед яких амністія та зміна запобіжних заходів.

"По-друге, що стосується процедури, вона має декілька шляхів її вирішення. Перший - це стандартна процедура амністії, однак певний законопроект вже був прийнятий і відповідно його повинні змінити для того, щоб змінювати терміни утримання, умови утримання цих осіб. Якщо мова буде йти про зміну запобіжних заходів, в такому випадку те, що зазначив Малюська, по кожному конкретному випадку повинен відбутися суд. І суд буде вже вирішувати ризики перебування цих осіб, переховування від продовження слідства", - підкреслив він.

Кравець зазначив, що для зміни місця відбування покарання необхідні зміни до законодавства з підставою у вигляді коронавірусу.

"Якщо мова йде про в’язниці, то для того, щоб змінити місце відбування покарання, повинні бути внесені відповідні зміни до законодавства, щоб була така підстава для звільнення як коронавірусна інфекція. І ця коронавірусна інфекція, знову ж таки, повинна бути підтверджена, має бути певний захист засуджених від розповсюдження будь-яких інфекцій", - уточнив юрист.

Як повідомляв APnews раніше, голова Міністерства юстиції України Денис Малюська заявив, що Мін’юст підготував два законопроекти для розвантаження тюрем в період пандемії для розгляду у Верховній Раді.

Новини партнерів

У в'язницях в Україні більше проблем з туберкульозом, ніж з коронавірусом - юрист
Епідеміолог розповіла, наскільки небезпечно зараз відкривати метро

Найпопулярніше за тиждень