Дистанційне навчання збільшує нерівність українців - екс-глава МОН

Дистанційне навчання збільшує нерівність українців - екс-глава МОН
Ексклюзив
Читать на русском

Далеко не всі українські школярі готові до дистанційного навчання. Це може негативно вплинути на їх майбутнє.

На сьогодні в Україні 912 навчальних закладів перейшли на дистанційну форму навчання. Для того, щоб визначити, як це позначиться на якості освіти українців і які ризики несуть в собі подібні заходи, редакція APnews звернулася за коментарем до екс-глави Міністерства освіти і науки України Лілії Гриневич.

Дистанційна освіта в Україні: що з нею не так

Багато педагогів і співробітників МОЗ вказують на користь дистанційної системи освіти. Однак з огляду на суворі українські реалії, тотальний перехід до цієї форми навчання може призвести до негативних наслідків. Зокрема, екс-глава МОН Лілія Гриневич вказує на наступні чинники:

  • Брак інвестицій у сферу дистанційного навчання;
  • Відсутність інтернету і гаджетів у багатьох українських домогосподарствах;

«Зараз все більше і більше вчителів готові до дистанційного навчання, але ще не всі готові, дистанційне навчання ще більше поглиблює різницю в якості освіти, тому що там, де немає доступу до інтернету ... У нас є багато домогосподарств, коли діти вдома, вони не мають доступу до інтернету., так само у них немає вдома ні планшета, ні комп'ютера - іноді один смартфон на всю сім'ю», - заявила Лілія Гриневич.

  • Відсутність даних в уряді про забезпечення українських домогосподарств інтернетом;

«Потрібно розуміти, що під час карантину, коли переходять на дистанційне навчання - діти сидять не в школах, діти перебувають вдома і тому йдеться про охоплення домогосподарств. Уряд повинен мати цифри щодо забезпечення дітей відповідними девайсами, щоб вони могли навчатися дистанційно. Цю інформацію був час зібрати, оскільки карантин почався ще навесні, але цих актуальних цифр ми ніде не бачимо опублікованих», - зазначила екс-глава МОН.

Чим загрожує дистанційне навчання?

За словами Лілії Гриневич, дистанційне навчання збільшує нерівність у доступі до якісної освіти. Згодом це може негативно вплинути на подальшу долю дитини.

«Ми брали участь в дослідженнях PISA. PISA - це міжнародне порівняльне дослідження 15-річних дітей на предмет читацької, математичної та природничо-наукової грамотності. Це дослідження показало, що в Україні у порівнянні з іншими країнами надзвичайно велика залежність навчальних успіхів дитини від соціального статусу сім'ї або від того, де проживає дитина ... Таке розшарування по доступу до якості освіти характерно саме Україні», - заявила екс-міністр.

Раніше APnews повідомляв, школи не повинні вимагати від батьків підписання згоди по COVID-19.

Читайте також:

Новини партнерів

На тлі виборів під Білим домом в США почалася різанина, постраждали прихильники Трампа
Кабмін погодив звільнення губернаторів трьох областей після провалу на виборах

Найпопулярніше за тиждень