Дефіцит вітаміну D може призвести до важкого перебігу COVID-19 - вчені

Дефіцит вітаміну D може призвести до важкого перебігу COVID-19 - вчені
Читать на русском

Вчені відзначили, що людей вбиває так званий цитокіновий шторм, а вітамін D здатний цьому перешкодити.

Нестача вітаміну D в організмі може сприяти важкому перебігу COVID-19. Про це повідомляє APnews з посиланням на Express.

Група вчених-медиків з Великобританії вивчили статистику щодо захворювання COVID-19 і виявили "вражаючу кореляцію між тяжкістю захворювання і широтою". На їхню думку, в північній півкулі, де люди частіше стикаються з дефіцитом вітаміну D, частіше реєструють важкі випадки захворювання.

Доктор Гарет Девіс зазначив, що для повноцінної експертної оцінки ще необхідний як мінімум рік досліджень, але вже впевнений, що нестача вітаміну D є основним фактором ризику тяжкого перебігу хвороби.

"Вірус SARS-CoV-2 націлений на білковий шип на поверхні клітин, який називається ACE2, він здатний виснажувати білок і викликати "цитокіновий шторм" (реакцію, при якій в крові різко зростає рівень цитокінів, що призводить до атаки імунітету на клітини та тканини власного організму). Це вбиває людей", - пояснив Девіс.

При цьому він вказав, що допомогти запобігти цьому процесу здатний вітамін D.

Як раніше повідомляв APnews, часто буває так, що на перших етапах коронавірусної хвороби люди відразу починають приймати антибіотики, але робити цього не можна, тому що наслідки можуть бути шкідливими і небезпечними.

Новини партнерів

Чи передають гроші COVID-19: лікар дав відповідь
Україна переходить на другий етап реагування на COVID-19: що це значить

Найпопулярніше за тиждень