ДБР на добу незаконно позбавило половину України систем протиповітряної оборони

ДБР на добу незаконно позбавило половину України систем протиповітряної оборони
Читать на русском

Слідчі ДБР незаконно вилучили СВЧ прилади із зенітних ракетних бригад Повітряних сил ЗС України.

Слідчі Державного бюро розслідувань в ході обшуків незаконно вилучили СВЧ прилади (клістрони) із зенітних ракетних бригад Повітряних сил ЗС України, які базуються в Хмельницькій, Одеській та Херсонській областях

Ці пристрої є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на мету, а при їх відсутності частину протиповітряної оборони України (ППО) фактично оголюється.

Про це повідомило командування Повітряних сил ЗСУ, передає APnews.

"1 липня 2020 на зенітну ракетну бригаду Повітряних сил ЗС України (військова частина А2860) прибули представники відділу слідчого територіального управління Державного бюро розслідувань в місті Хмельницький. На підставі постанови судді Хмельницького міськрайонного С. Баєва, в рамках кримінального провадження №62020240000000492, слідчими ДБР складено протокол огляду та вилучено чотири СВЧ прилад (клистрона) та відповідну супровідну документацію. Такі ж дзеркальні процесуальні дії проводяться в зенітних ракетних бригадах в Одеській області (в/ч А2800) та Херсонській (в/ч А1836). Складається враження, що це чиясь то спланована акція, спрямована на підрив обороноздатності держави", - сказано в повідомленні

Важливо! У згаданій постанові суду не йдеться про вилучення, а лише "про огляд військової частини А2860 та підпорядкованих їй зенітних ракетних дивізіонів".

Варто відзначити, що надвисокочастотні прилади є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на мету, а створений запас СВЧ приладів, в разі виходу з ладу ЗРК, дозволяє швидко відновити їх боєздатність.

"Відсутність вилучених СВЧ може привести до небажаних наслідків і істотно збільшити терміни відновлення бойової техніки, яка прикриває повітряний простір і важливі стратегічні об'єкти країни", - підкреслюють в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Після громадського резонансу ДБР прокоментувало вилучення військової техніки та пообіцяло повернути всі прилади й провести службове розслідування.

"Слідчі ДБР в рамках розслідування кримінального виробництва, відкритого за матеріалами Головного управління військової контррозвідки СБУ 1 липня 2020 провели санкціоновані огляди військової техніки на території декількох військових частин Повітряних сил ЗСУ. В ході слідчих дій було вилучено 7 приладів СВЧ (клістрони)", - йдеться в повідомленні.

У ДБР заявили, що в той же день слідчі повернули три приладу, ще чотири прилади буде повернуто сьогодні, 2 липня.

"Керівництвом ДБР було ініційовано проведення службового розслідування, в ході якого буде дана оцінка правомірності дій працівників Бюро", - йдеться в повідомленні.

Водночас, як відзначає екс-радник директора ДБР, адвокат Олег Шрам, законним способом ДБР навіть при бажанні не зможе звільнити співробітників причетних до вилучення клістронов з військових частин.

"ДБР бреше!. Встановити факт скоєння співробітником ДБР дисциплінарного проступку, який тягне за собою в т.ч. і звільнення, може тільки Дисциплінарна комісія ДБР, якої немає. Звільнення за нібито вчинення дисциплінарного правопорушення без рішення. Дисциплінарної комісії є незаконним. Суд це легко встановить і звільнені будуть поновлені. Чому її немає? тому-то керівництво ДБР намагається сформувати ручної Рада громадського контролю, який делегує зі свого складу 3 з 5 членів Дисциплінарної комісії", - пояснив адвокат.

Новини партнерів

ДБР не може законно звільнити співробітників причетних до вилучення клістронів з військових частин
Хачеріді і Нойок з "Динамо" Брест - під підозрою на коронавірус

Найпопулярніше за тиждень