"Дав слово терористу". Чому Гордон може піти під суд за інтерв’ю з Гіркіним

"Дав слово терористу". Чому Гордон може піти під суд за інтерв’ю з Гіркіним
Ексклюзив
Читать на русском

Юрист Алі Сафаров заявив, що правоохоронні органи мають достатньо підстав, щоб розпочати досудове розслідування відносно журналіста Дмитра Гордона.

Міністерство у справах ветеранів закликало правоохоронні органи дати оцінку інтерв'ю журналіста Дмитра Гордона з Ігорем Гіркіним і Наталією Поклонською.

Відомство наполягає, що дане інтерв’ю є нібито пропагандою агресії на сході України і незаконної анексії Криму. До того ж, у Міністерстві засуджують дії й самого Дмитра Гордона.

Редакція APnews поспілкувалася з юристом Алі Сафаровим, щоб з’ясувати, чи можуть слова Гіркіна та Поклонської, сказані в інтерв’ю Гордону, бути використані в якості доказів у суді та задля притягнення їх до кримінальної відповідальності. Також юрист розповів про ймовірність притягнення до кримінальної відповідальності журналіста Дмитра Гордона.

В ексклюзивному коментарі Сафаров нам пояснив, що українські суди не приймають в якості доказів інформацію із ЗМІ та соцмереж, проте цілком ймовірно, що інтерв’ю може бути використане в досудовому слідстві.

"Так, це можна використовувати під час досудового розслідування їх діянь, але безпосередньо в судах, відповідно до реєстру судових рішень, якщо передивитися рішення по аналогічних справах про державну зраду, про військові злочини проти України, її територіальної цілісності і так далі, то українські суди, як правило, не приймають інформацію із ЗМІ, соціальних мереж, які використовуються в якості доказів вини тих чи інших осіб.

Проте, саму інформацію органи досудового слідства можуть використати для того, щоб отримати належні докази, відповідно до кримінального процесуального законодавства і доводити таким чином провину винних осіб", - наголосив юрист.

За його словами, потрібно враховувати ще й ті факти, що Поклонська – є громадянкою України, а Гіркін – ніколи не був громадянином України, тому розслідування щодо них, відповідно до кримінального процесуального законодавства, мають бути різними.

"Єдине що, знову ж таки, зверну увагу, що в цих випадках є додаткові особливості. Поклонська є громадянкою України, хоча вона і прийняла громадянство Росії і, фактично, відповідно до Закону про громадянство України вона автоматично виходила із громадянства. Тим не менш злочини, які є проти держави – це злочини громадянки України проти України.

Гіркін не є громадянином України і ніколи ним не був. Гіркін є військовим злочинцем і є міжнародним злочинцем, тому тут і розслідування, і ще решта елементів, відповідно до кримінального процесуального законодавства мають бути різними", - резюмував Алі Сафаров.

На питання, чи вбачається в діях Гордона кримінальний злочин, а також, чи можна журналіста притягнути до кримінальної відповідальності, юрист відповів:

"Так. Якщо щодо Поклонської, щодо Азарова можна говорити про неетичність, аморальність, але при цьому прямих порушень законодавства України в його випадку немає, то щодо Гіркіна конкретно можна вже говорити про скоєння порушення, відповідно до статті 258 Кримінального кодексу України.

Це стаття про терористичний акт, де зазначається, що надання можливості терористу пояснення своїх дій, в тому числі за допомогою засобів масової інформації, - це є один із способів участі у терористичній діяльності, участі у терористичному акті. Це також тягне за собою кримінальну відповідальність.

В конкретному випадку Гордон, фактично, здійснив такі дії, тому що надав Гіркіну таку можливість".

Він також заявив, що зараз правоохоронні органи мають достатньо підстав, щоб розпочати досудове розслідування відносно журналіста Дмитра Гордона, відповідно до статті 258 Кримінального кодексу України.

"Дискусійне питання, яке вже підняли юристи, чи Гіркін є терористом, чи не є, адже відносно нього нібито вироку українського суду немає. Це питання, яке в будь-якому разі має з’ясовуватися в суді, тому що те, що Гіркін терорист, було зазначено і в Інтерполі, наскільки мені відомо, і Гаазький трибунал також вимагав його видачі.

Я думаю, що наявність чи відсутність українського вироку в даному випадку вже не має вирішального значення, тому досудове розслідування відносно Гордона за такі дії вже має підстави розпочинатися. В суді мають вирішуватися питання, чи були його дії кримінальним злочином, відповідно до статті 258 Кримінального кодексу України", - наголосив Алі Сафаров.

Як повідомляв APnews, в СБУ заявили, що не брали участі в організації інтерв'ю Гордона, незважаючи на заяву журналіста.

Читайте також:

Новини партнерів

Плівки Деркача: Порошенко просив Байдена вплинути на партію Садового для призначення прем'єра
Мільярд доларів за нового главу ГПУ: в Мережу злили записи розмови Порошенко, Байдена і Керрі

Найпопулярніше за тиждень