Чому Україна програла війну з наркотиками або як купити "закладку" за п'ять хвилин

Чому Україна програла війну з наркотиками або як купити "закладку" за п'ять хвилин
Ексклюзив
Читать на русском

Вже давно вживання так званих психоактивних речовин стало мало не нормою для людей з абсолютно різних верств суспільства. Журналіст APnews розбирався, чому Україна фактично програла війну з наркотиками?

Тема наркотиків, їх поширення та залежності від них в Україні якщо й не табуйована, то вважається чимось, про що не заведено обговорювати. Чимось, що відбувається десь в "низах" суспільства, а не у звичайних сім'ях зі звичайними людьми.

На жаль, це не так. Вже давно вживання так званих психоактивних речовин стало мало не нормою для людей з абсолютно різних верств суспільства.

Спочатку, ми хотіли розглянути в матеріалі виключно тему "закладок" та боротьби з закладчиками в Україні та Києві. Однак по мірі роботи над статтею, прийшло усвідомлення, що проблема набагато глибша, ніж просто згортки з наркотиками, що заховані в затишних місцях.

Проблема в державі, яка, судячи з пропаганди просто не розуміє з чим вона бореться. Проблема в некомпетентності правоохоронних органів, які часто не в змозі нічого протиставити розповсюдженню наркотиків. І, як не дивно, проблема в самих людях, для багатьох з яких вживання стало мало не нормою життя.

Журналіст APnews розбирався, чому Україна фактично програла війну з наркотиками?

Закладки. Як без труднощів купити наркоту за 5 хвилин

Зараз складно уявити великі міста без реклами каналів з закладками на стінах. А ще якихось 10 років тому закладки були рідкістю.

Технічний прогрес подарував людям захищені від державного контролю месенджери, через які в кілька кліків можна здійснювати подібного роду угоди абсолютно безкарно (майже).

Закладки не просто так знайшли таку величезну популярність. Вони дозволяють продавцям наркотиків відносно безпечно поширювати речовини, ну а покупцям доводиться миритися з усіма незручностями заради отримання бажаного наркотику.

Чому це добре для розповсюджувачів:

  • Розповсюджувач не контактує з покупцем. Навіть якщо людину, яка "зняла" закладку затримають поліцейські, факт продажу довести їм буде дуже складно.
  • Анонімність. Перший пункт також гарантує майже повну анонімність власника магазину. Небезпеку становлять тільки його власні кур'єри, які можуть дати "наводку", якщо їх затримають копи.
  • Величезна база клієнтів. Магазини часто не обмежуються якимось одним районом міста. Навіщо, якщо аудиторія месенджерів просто величезна й поширюється на цілі міста та країни.
  • Реклама. Як не дивно, багато таких наркомагазинів можуть позмагатися з великими торговельними мережами за частиною маркетингу та програм лояльності. Тут можна зустріти й знижки постійним клієнтам, й різні заохочення у вигляді "рулеток" з безкоштовними закладками, й таки ж безкоштовний "перезаклад", якщо товар не знайшовся.

Чому це погано для покупців:

  • Клієнтами подібних магазинів можуть стати навіть діти або підлітки. Вживання наркотиків саме по собі завдає серйозної шкоди як психічному, так і фізичному здоров'ю людини. Але якщо мова йде про підростаюче покоління та організм, який не сформувався до кінця, то ця шкода посилюється в кілька разів. "Операторам" абсолютно наплювати, хто купує їх товар, дорослі, підлітки або діти.
  • Проблеми з поліцією. Люди які порпаються в землі в пошуках "прикопа" (захованої під землею закладки) привертають підвищену увагу перехожих, які з легкістю можуть викликати поліцію.
  • Принизливість ситуації. Залежним людям доводиться ходити по смітниках, покинутих будинках, лісам та іншим малопривабливим місцям в пошуках "скарбу". Не кажучи вже про відео, які наводнили інтернет, де наркозалежні риються в землі на очах в обурених або відверто глузуючих над ними перехожих.
  • Ризик не отримати закладку. Далеко не всі інтернет-магазини чесні на руку, величезна частина таких каналів створена виключно, щоб обдурити людей, які бажають отримати наркотик. Так, заплативши гроші, наркозалежний може замість карти зі "скарбом" отримати, наприклад, зарахування в чорний список. Крім того, кур'єри багатьох магазинів не особливо старанно вибирають місця для закладок, місцеві більшість з таких місць вже знають. Їм не складає труднощів періодично перевіряти такі куточки та отримувати наркотики безкоштовно, залишаючи в дурнях людей, які платять за це гроші.

Сповідь наркозалежних

Поліцейський "Цугцванг"

Опитані нами правоохоронці зізнаються: довести, що людина, у якої знайшли наркотичні речовини при затриманні "закладчик" - практично неможливо.

Іноді таким "кур'єрам" вдається інкримінувати 309 статтю Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). Але навіть це відбувається вкрай рідко.

Найчастіше затриманий на місці пише пояснення, що пакет з наркотиками він знайшов чи йому підкинули, після чого його відпускають додому. Після проведення експертизи, яка підтверджує, що у нього вилучили саме наркотики, кур'єр часто "відбувається" адміністративним правопорушенням.

За словами київських поліцейських, в основному наркокур'єрами стають студенти, що бажають заробити.

Також наші правоохоронці кілька разів робили спроби щодо усунення наркомагазинів за допомогою самих українців. Користувачам, наприклад, пропонували повідомляти про адреси таких каналів за допомогою спеціального бота. Правда вже через кілька місяців після презентації цієї новинки бот перестав працювати, а "техпідтримка" в останній раз була в мережі в кінці березня 2020 року.

Чому Україна програла війну з наркотиками або як купити "закладку" за п'ять хвилин

Магазини. Від марихуани до "дизайнерських" наркотиків

Попри поширену в суспільстві думку, що реклама каналів, що написана на стінах будинків, становить величезну небезпеку - це не зовсім так.

Багато магазинів дійсно не гребують такою рекламою, але написи балончиками - далеко не пріоритетний спосіб "просунути" магазин з наркотиками. До того ж, величезна частина магазинів, які "рекламуються" саме в такий спосіб насправді шахраї та просто обманюють своїх "клієнтів".

Величезна частина аудиторії наркоканалів приходить до них через інтернет. І якщо ви зараз подумали про даркнет, приховані сайти та інші речі, якими лякають бабусь по телевізору, поспішаємо вас розчарувати.

Форуми з величезною кількістю каналів легко можна знайти, просто вбивши в пошук ключові слова. І тільки коли заходиш на такий сайт стає зрозуміло, що написи на стінах - це крапля в морі величезного обороту наркотиків в Україні.

Десятки магазинів пропонують абсолютно всі можливі види наркотичних речовин. Від "банальних" марихуани та амфетаміну, до критично небезпечних альфа-PVP та метадону. Не кажучи вже про цілий ряд "дизайнерських" наркотиків, таких як мефедрон, 2C-B, MDMA та інших. Вартість цих небезпечних задоволень варіюється від 200-400 гривень за грам амфетаміну або марихуани до десятків і сотень доларів за кокаїн, 2C-B, мескалін і інші "рідкісні" в Україні наркотики. До слова, чи не єдиний наркотик, який складно дістати в таких магазинах - це героїн. Швидше за все через дуже невеликий попит та погану репутацію. Його повною мірою замінив собою метадон.

Іноді, щоб оплатити товар, потрібно мати гаманець на криптовалютній біржі, але більшість магазинів не соромляться працювати зі звичайними системами оплати, такими як EasyPay і GlobalMoney. Крім того, для великих магазинів закладки вже не є основним джерелом поширення. Таким стали відправлення поштою.

Чому Україна програла війну з наркотиками або як купити "закладку" за п'ять хвилин
Чому Україна програла війну з наркотиками або як купити "закладку" за п'ять хвилин

"Наркопочта" - один головних способів поширення

Попри гадану абсурдність такої заяви, величезний потік наркотрафіку йде саме через поштові служби.

Замаскувати психоактивні речовини під звичайну посилку не складає особливих труднощів. Іноді наркотики пересилають в одязі, купленому за безцінь на секонд-хендах, іноді у вигляді різних парфумів та миючих засобів - способів безліч.

Переваг у такого роду поширення також безліч. Наприклад, покупцеві не потрібно ритися в пошуках бажаної закладки, можна пересилати серйозну вагу для дрібного або великого опту, крім того, відсутній будь-який спеціальний контроль з боку правоохоронців.

Реальна небезпека може полягати тільки в доставці наркотику в поштове відділення та з нього.

Працівники одного з поштових відділень Києва навіть скаржилися автору матеріалу на характерний запах марихуани, який періодично з'являється в приміщенні пошти. Але розпізнати в якому саме пакунку заховані наркотики практично неможливо.

Хоча цей випадок скоріше виняток та недогляд самих продавців. Найчастіше наркотики (особливо такі пахнуть, як "травичка") замотують в кілька герметичних пакетів, обмотаних скотчем.

Чому Україна програла війну з наркотиками або як купити "закладку" за п'ять хвилин

Звідки беруться наркотики

Тут все не так однозначно. Частина наркотрафіку йде в Україну контрабандою з-за кордону. Але вітчизняні нарколабораторії теж не простоюють без діла.

Складна економічна ситуація та бідність населення штовхає студентів-хіміків, їх викладачів та просто самоучок на самостійне виготовлення наркотиків. Реактиви для виготовлення речовин оптом можна купити на тих же форумах. Часи, коли такі речі купували в аптеках, давно пройшли.

Провальна пропаганда або як в Україні НЕ борються з наркотиками

Колись давно, в середині дев'яностих, коли автор матеріалу ще вчився в школі, дітей лякали страшними відео про ін'єкційних наркоманів з кінцівками що гниють від отрути, плутаючи героїн та кустарно виготовлений дезоморфін (він же "крокодил").

Також горе-пропагандисти часто згадували, що куріння марихуани може підсадити "на голку". Правда ніхто так й не пояснював, як саме це може статися. А водночас, усміхнені тітки в аптеках щосили продавали моїм однокласникам трамадол, трамалгін та інші барбітурати пачками. А самі однокласники осягали ази хімії виготовляючи у себе вдома "винт", поки батьки намагалися хоч якось заробити грошей, щоб їх прогодувати.

Коли навчався у ВУЗі, до нас з лекцією приходив уже чин з ОБНОНа (Відділ по боротьбі з незаконним обігом наркотиків). Чоловік провів цікаву, але абсолютно не потрібну лекцію про їх оперативну діяльність та про те, як в нашу країну прийшов все той же героїн. В цей же час в Україні стався небувалий підйом клубної культури й за ним бум на екстазі та амфетаміну. Мій же одногрупник й продавав ці самі екстазі в клубах та отримував дохід в 9-10 тисяч гривень при курсі 5 гривень за долар.

І ось настав 2020 рік. Кількість вживаючих наркотики українців за підрахунками різних служб становить від 1,5 до 2 мільйонів осіб. Хоча навіть ці цифри можна вважати заниженими. Попри те, що ін'єкційні наркотики нікуди не поділися, їх сьогодні використовують в основному люди, які зовсім вже опустилися.

Нове покоління шприцам та голкам віддає перевагу таблеткам та порошкам. Куріння марихуани ми винесемо за дужки, оскільки зараз досить складно знайти людину, яка хоча б раз її не курила.

Легка доступність, низький рівень життя та дешевизна речовин призвели до того, що наркотики вживають люди з різних верств суспільства. Ви не можете бути впевнені, що вас не везе таксист під амфетаміном, в магазині вас може обслуговувати "обкурений" консультант, а зустрічний перехожий може цілком спокійно ловити "прихід" від екстазі. Така об'єктивна реальність. Наркотики вийшли з підвалів та притонів й затишно влаштувалися в офісах та бізнес-центрах.

Що ж пропаганда проти наркотиків говорить нам про це? Зовсім нічого. Так, на офіційному сайті Київського політехнічного інституту можна зустріти абсолютно архаїчний матеріал присвячений ... все тому ж героїну. Там можна зустріти такі "геніальні" цитати, як:

"Америка страждала від хвилі наркотиків! Наркоманія захопила чорний ринок ще у 20-х роках минулого століття! У 80-ті роки, нова забава разом з усіма західними цінностями прийшла в ряди й нашої молоді, поширюючись по підвалах та темних вулицях міст, набула такого масштабу, що правоохоронці не змогли стримати потік завезення наркотиків, а смерть з величезним напором вилилася, перш за все на підлітків і молодь!"

На сайті Центру громадського здоров'я при МОЗ ситуація з матеріалами дещо краще. Там хваляться замісною терапією, її позитивними результатами та кроками в цьому напрямку.

Але якщо ви дійсно хочете позбутися від наркотичної залежності та стати учасником програми замісної підтримувальної терапії, то вам спершу потрібно буде спробувати додзвонитися в одних з таких центрів. У Києві їх три. В одному наш дзвінок скинули, в іншому просто ніхто не взяв трубку. А в третьому на питання про те, що потрібно робити людині, яка усвідомила свою залежність й куди їй звертатися, сказали, що відповіді на такі питання "потрібно узгоджувати з адміністрацією".

У приватних же клініках вартість реабілітації може досягати до 3 тисяч гривень за добу стаціонару, а безкоштовну допомогу пропонують тільки центри, пов'язані з релігійними організаціями. Також в Києві та інших містах України діють збори анонімних наркоманів, але вони надають швидше психологічну допомогу та можливість "виговоритися" про свої проблеми.

Цей матеріал створений виключно з метою розповісти про проблеми розповсюдження наркотиків в Україні. Автор та редакція сайту не пропагують вживання будь-яких наркотичних речовин, тютюну або алкоголю. Пам'ятайте, ці речовини можуть серйозно вплинути на ваше психічне та фізичне здоров'я.

Дубровенко Артур

Новини партнерів

"Укрзалізниця" встановить "тяжкі" ескалатори у вестибюлі Центрально вокзалу за 10 млн грн
Кулеба: Представники бізнесу зможуть оцінювати кандидатів на посади в МЗС

Найпопулярніше за тиждень