COVID-паспорта з'являться в Україні в липні на базі додатку "Дія"

COVID-паспорта з'являться в Україні в липні на базі додатку "Дія"
Читать на русском

Для тих, хто не вміє користуватися смартфоном, передбачені і паперові версії документа.

Сертифікати вакцинації в Україні планують запустити до кінця липня цього року. Про це APnews повідомляє з посиланням на заяву представників Міністерства цифрової трансформації для "Інтерфакс-Україна".

Україна вже отримала попередні вимоги Європейського Союзу і технічно готова їх виконувати. Відзначається, що електронні сертифікати будуть створюватися на базі програми "Дія". Наразі Кабмін готує відповідну постанову. Втім, перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб заявив, що буде і паперова версія сертифікату.

Її створюють для людей, які не вміють користуватися смартфонами або не можуть зайти на сайт. "Паперову версію сертифіката вакцинації можна буде замовити у сімейного лікаря. Ми також розглядаємо між мережу ЦНАПов для забезпечення більш широкого доступу до цієї послуги", - заявив Вискуб.

Також наголошується, що в Україні хочуть ввести два типи COVID-сертифікатів - внутрішній і зовнішній. "Зовнішній - для можливості подорожувати; внутрішній, якщо такі кейси будуть обрані політично, - для відновлення концертів та інших масових заходів. Зараз це політично дискутується. Зрозуміло, це складне питання, що залежить від доступності вакцини", - зазначив Вискуб.

У Мінціфри відзначили, що зараз їх завданням є максимально швидке впровадження міжнародного сертифікату - в ньому буде більше медичних даних, ніж у внутрішньому. "Підставою для сертифікатів буде Електронна система охорони здоров'я. Зараз дані всіх вакцинованих українців потрапляють в цю систему, вона буде єдиним джерелом показу відповідних сертифікатів", - розповів Вискуб.

Раніше APnews повідомляв, що в Україні запрацювала онлайн-прописка в "Дії", але скористатися можуть не всі. Поки що змінити місце реєстрації можуть тільки власники ID-карток.

Новини партнерів

Затягли жінку до авто та побили її чоловіка: на Харківщині затримали банду поліцейських
В американській «Попелюшці» фею-хрещену зіграє немолодий темношкірий гей, - фото

Найпопулярніше за тиждень