COVID-19 йде на спад? У МОЗ заявили, що не включають в щоденну статистику результати тестів на антиген

COVID-19 йде на спад? У МОЗ заявили, що не включають в щоденну статистику результати тестів на антиген
Читать на русском

Пояснюється це тим, що кількість медпрацівників, які роблять ці тести, дуже велика.

В Україні різко пішла на спад кількість ПЛР-тестувань та щоденна статистика хворих на COVID-19, тому що почали застосовуватися експрес-тести на антиген.

Результати відповідних тестувань Міністерство охорони здоров'я вирішило повідомляти раз на тиждень.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає APnews.

"Ми почали застосовувати, зокрема, тести на антиген, експрес-тести. Це тести, які робляться за 15 хв, ми цю статистику даємо щотижнево.

Чому щотижнево? Тому що кількість медичних працівників, які роблять ці тести, достатньо велика. Наприклад, ці тести роблять сімейні лікарі. Загальна кількість сімейних лікарів більше 23 тисяч в нашій країні.

Зрозуміло, що щодня давати таку статистику - це дуже великий ризик спотвореності відповідної статистики, тому ми це будемо робити щотижня", - пояснив Степанов.

За словами глави МОЗ за минулий тиждень виявили 59 381 випадків захворювання на COVID-19. Позаминулого тижня - 70 327. Методом ПЛР зробили 203 954 тестів. За позаминулий тиждень - 250 417.

Кількість тестів на антиген становить 58 663 минулого тижня і 34 058 – позаминулого.

"Вся кількість хворих, яка була виявлена під час тестування експрес-тестами - це більше 14 тисяч людей. Вона вся лягла в нашу статистику захворюваності", - додав Степанов.

При цьому, Степанов зауважив, що кількість зразків, які доставляють в лабораторії МОЗ, таки знизилася.

"Наприклад, за вчорашній день, кількість зразків, доставлених в лабораторії МОЗ, складала трішки більше 4000 зразків. Дуже сильно впало все, що стосується тестування, доставки зразків в лабораторії.

Я вже дав доручення провести відповідний селектор, тому що ми вже розширили категорії осіб, які треба тестувати. Це не тільки з ознаками коронавірусної хвороби, це люди з респіраторними захворюваннями, люди, які мали контакти з близькою людиною", - наголосив Максим Степанов.

Як повідомляв APnews, вчені КПІ з'ясували, що реальне число хворих в Україні перевищує статистику, а показник смертності від COVID-19 може зрости.

Новини партнерів

У МОЗ сказали, коли українці зможуть повернутись до звичного ритму життя після пандемії
У Житомирі копи з кувалдами та болгарками "накрили" підпільні гральні заклади

Найпопулярніше за тиждень