"Чорна п’ятниця" - психоз чи модний тренд? Психолог розповіла, чому українців "лихоманить" від знижок

"Чорна п’ятниця" - психоз чи модний тренд? Психолог розповіла, чому українців "лихоманить" від знижок
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews з'ясовувала, чому кожного року наприкінці листопада починається "знижковий психоз".

Найбільш очікувані осінні знижки вже не за горами, а це означає, що мільйони шопоголіків по всій Україні, незважаючи на карантинні обмеження, вже готуються "спустити" свої заощадження 27 листопада.

"Чорна п'ятниця" – модний тренд чи своєрідний психоз? На це запитання редакції APnews допомогла знайти відповідь психолог Марія Фабричева.

Велика кількість українців, усвідомлюючи наближення масштабних знижок наприкінці листопада, панічно намагаються заощадити, відчуваючи при цьому обсесію - психопатологічний нав'язливий стан, що виявляється у багаторазовому повторенні думок та дій, які не піддаються свідомому контролю.

На тлі напруги, яку відчувало і відчуває дотепер суспільство протягом карантину, можливість зняти стрес за допомогою шопінгу українці точно не пропустять, зазначає психолог.

"Мені хочеться вірити, що "чорна п'ятниця" у нас пройде онлайн. Тому що немає нічого приємнішого, ніж скинути напругу шляхом екстремального шопінгу. Коли починаються "ігри" на знижках, то це два в одному - і модний тренд, і є категорія людей, які підпадають під "знижковий психоз", свого роду "лихоманку", коли люди біжать, чекають і нічого більше не помічають перед собою. Вони вірять, що це супертовари за суперзнижкою, про які вони мріяли.

Якщо говорити про напругу, то шопінг - це вибудовування по типу обсесивно-компульсивних розладів (обсесія - напруга, компульсія - зняття напруги). Тобто, люди в напрузі, в усьому себе обмежують, щоб відірватися на "Чорної п'ятниці"", - пояснила Марія Фабричева.

Психолог припускає, що саме цього року продажі під час "Чорної п'ятниці" поб'ють всі рекорди завдяки онлайн-шопінгу.

"Чи будуть українці ломиться в магазини - невідомо, тому що все ж зараз існує багато обмежень - і на вхід, і на вихід. Весь цей процес, швидше за все, буде регулюватися.

Однак, що стосується "Чорної п'ятниці" онлайн – то цього року продажі точно можуть побити високі рекорди, і не тільки в Україні. Ситуація вже підігрівається, на телефони та інші гаджети приходять різноманітні розсилки. Реклама не примушує на себе довго чекати. Ми всі бачимо, а якщо бачать очі – мозок отримує сигнали на подразник, і ми діємо", - наголосила Марія Фабричева.

Довідка

Обсесивно-компульсивний розлад - яскраво виражена невротична патологія, яка характеризується появою тривоги і різних нав'язливих думок, що провокують виконання певних дій, що мають ритуальне значення для людини. Після виконання бажаного дії, відбувається зниження рівня тривоги.

Як повідомляв APnews, психолог пояснила вплив коронавірусу на нервову систему.

Новини партнерів

Кабмін підтримав доопрацьований проект бюджету на 2021 рік: що змінилося
Інфекціоніст пояснила, чому діти "двигуни епідемій"

Найпопулярніше за тиждень