Чому Європа потерпає від атак терористів і чи варто Україні продовжувати свій "європейський" курс

Чому Європа потерпає від атак терористів і чи варто Україні продовжувати свій "європейський" курс
Ексклюзив
Читать на русском

Експерт з міжнародних відносин пояснив, що на сьогодні в Європі існує цілком сприятливе соціальне середовище для терактів. І на це є кілька причин

За останні тижні в Європі стався ряд терактів: кілька у Франції і вчора - в Австрії. Влади країн відзначають, що теракти організовані ісламською державою. І незважаючи на те, що дії терористів засудили представники мусульманських громад, продовжують гинути люди.

Експерт з міжнародних відносин Володимир Воля в коментарі APnews пояснив, що на сьогодні в Європі існує цілком сприятливе соціальне середовище для терактів. І на це є кілька причин:

  • міграційний криза
  • різниця світогляду корінного населення Європи і мусульман
  • послаблення ЄС через карантин і пандемію

"Також певні фонові моменти утиску мусульман в Європі (в Австрії, Німеччині, Англії і Франції ми спостерігали певну боротьбу з ісламськими радикалами), інцидент з учителем, який малював карикатуру в школі - це стало спусковим гачком для невдоволення і обурення в мусульманському світі щодо провокаційних дій з точки зору загальносвітового контексту", - пояснив експерт.

Чому почастішали теракти?

Політолог зазначив, що вищезгаданий фон передбачав те, що, рано чи пізно, через такі інциденти як карикатури, ситуація досягла певної гостроти. Як наслідок - усім цим вирішили скористатися радикали і заявити про себе.

"Ми побачили що Ігіл виглядав переможеним. І в той час, коли Європа, послабилася карантином і міграційною кризою, коли зросла соціальна напруженість, вони скористалися спусковим гачком і вирішили вписатися в хвилю мусульманського всесвітнього протесту, опинитися в авангарді цього протесту і заробити собі нові бали", - пояснив Володимир Воля.

Зазначив, що не виключено, що це робиться для того, щоб знову підвищити свою популярність і пройти частину шляху до відродження колишнього авторитету і впливу.

"Поки що ми там бачимо теракт, організований ісламською державою, але його засудили представники мусульманських громад. Вони не підтримують і засуджують карикатури на пророка, але, разом з тим, не готові і не хочуть підтримувати відвертий терор навіть під приводом помсти за карикатури", - сказав політолог.

Чи вдарить це по міцності Євросоюзу?

Експерт зазначив, що до розвалу Євросоюзу ситуація з терактами не приведе.

"Теракти там періодично трапляються. Але це не те, що може зруйнувати Євросоюз. Це потужне об'єднання, яке базується на серйозних цінностях, взаємозв'язках. Це реальна інтеграція багатьох десятиліть, тому поодинокі теракти і політичні удари виглядають, звичайно, болючими для ЄС, але дуже далекі від того, щоб бути фатальними", - підкреслив експерт.

Курс України в ЄС - чи варто продовжувати?

Володимир Воля зазначив, що безпідставно на сьогоднішній день пов'язувати необхідність вступу чи не вступу України в ЄС з терактами, що трапились.

"Курс України до Європи виглядає скоріше перспективою, причому досить віддаленою. Крім того, він передбачає асоційоване членство. Воно не накладає тих зобов'язань і не надає тих політичних якостей, якими володіють держави Євросоюзу.

Так, зараз змінюється етнічна і культурна мозаїка Європи - це однозначно. Але поки що ми не бачимо там масштабних зіткнень мусульман та християн, поки що ми там бачимо теракт, організований ісламською державою, і який засудили представники мусульманських громад", - сказав політолог.

Читайте також:

Новини партнерів

Рада прийняла закон про дистанційну роботу: хто на неї має право
День залізничника 2020: історія свята, листівки, привітання

Найпопулярніше за тиждень