Чи варто летіти в "карантинну" відпустку до Туреччини в 2020: плюси і мінуси очима українців

Чи варто летіти в "карантинну" відпустку до Туреччини в 2020: плюси і мінуси очима українців
Ексклюзив
Читать на русском

Через пандемію і карантин відпочинок став зовсім іншим, "карантинним". Але і тут є певні плюси - екскурсії стали дешевшими, відпочинок став безпечнішим для здоров'я, а люди - більш цивілізованими. Розповідаємо, що чекає на українців в Туреччині після карантину

Туреччина - перша країна, яка відкрила для українців свої кордони. З 1 липня громадянам нашої країни не потрібно здавати навіть тест на COVID-19 по прибуттю. І можна було б сказати, що все повернулося до того, як і було до пандемії. Однак певні зміни все ж є, про них слід знати перед тим, як вирушати на відпочинок.

Редакція APnews поспілкувалась з українкою Діаною Мазур, яка одна з перших ризикнула поїхати на відпочинок після карантину. Дівчина розповіла, що чекає на українців в Туреччині після відкриття кордонів і чому вона вважає, що все змінилося тільки на краще.

Маски можна зняти, але не відразу і не назавжди

Діана розповіла, що летіла в Туреччину через "Бориспіль". У сам аеропорт пускають тільки тих, у кого є квиток - супроводжуючі в будівлю аеропорту вже не заходять. На вхід в аеропорт потрібна маска, там же у вас відразу вимірюють температуру. Далі стандартна схема реєстрації, але всі при цьому повинні бути в масках. І коли людина проходить на борт літака - перевіряють, щоб всі були в масках, і протягом усього польоту теж потрібні маски.

"По прильоту в країну ми отримали листочок з питаннями. Питання були про те, чи хворіли ми COVID-19, чи були симптоми, чи були ми в інших країнах останні 14 днів і тому подібні ", - поділилася Діана.

І розповіла, що температуру у вас будуть вимірювати перед заселенням ще як мінімум двічі: після прильоту в аеропорт Туреччини і по приїзду в готель. До речі, по дорозі в готель, в автобусі, носіння маски теж обов'язкове, так як по дорозі трансфер може зупинити поліція і перевірити, щоб всі туристи були в масках.

І вже після того, як у вас перевірять температуру в готелі, ви зможете зняти маску. При цьому весь персонал готелю буде знаходиться в масках і рукавичках протягом усього часу. Туристам також відкладати засоби захисту в дальній ящик не потрібно - маски потрібні кожен раз для походу в ресторан: на сніданок, обід і вечерю. А ось тут розповімо докладніше.

Чи варто летіти в "карантинну" відпустку до Туреччини в 2020: плюси і мінуси очима українців

Ресторан: маски, черги, але порядок

За словами дівчини, при вході в ресторан кожен раз у вас будуть вимірювати температуру. Крім того, вхід без маски туди заборонений, але якщо у вас маски немає, вам можуть її дати.

Змінилися правила "шведського столу". Так, тепер взяти собі їжу самостійно не вийде: стіл з їжею обгороджено стрічкою, доступ до нього обмежений - дистанція півтора метра.

"Ти даєш офіціантові свою тарілку, він тобі вже накладає те, що ти хочеш і скільки ти хочеш. Але через це невеликі тягучки, тому що поки кожен пояснить і покаже, що він хоче, це займає багато часу", - розповіла Діана.

І зазначила, що тягучки поки не значні, але це ще й тому, що відпочиваючих в готелі не так багато. За словами Діани, якби готель був заповнений, як раніше, черги були б божевільні.

"У готелі відпочивають зараз тільки українці, потроху починають прибувати німці. Готель заповнений наполовину, але не всі готелі відкрилися. Більшість планують відкритися до кінця липня, або вже з серпня. Так як поїде Росія і буде набагато більше відпочиваючих , - розповіла Діана.

Більш того, за словами дівчини, прилади тепер не просто лежать на скатертині, а індивідуально упаковані в паперових пакетах.

Відпочиваючі відзначили також і те, що на вхід в ресторан вибудовується акуратна черга, щоб виміряти температуру. На їхню думку, в деяких випадках це навіть зручніше - люди цивілізовано заходять в ресторан, а не "ломляться натовпом".

Чи варто летіти в "карантинну" відпустку до Туреччини в 2020: плюси і мінуси очима українців

Пляж - на голові один у одного більше ніхто не лежить

На пляжі лежаки розміщені також з умовою дистанції - щоб між людьми було півтора метра. При цьому зі своєю сім'єю (або з ким ви приїхали) розміщувати лежаки можна поруч.

"Це, до речі, дуже зручно, так як на голові один у одного більше ніхто не лежить. Ти лежиш поруч із близькою людиною, а інші - в метрі від вас", - розповіла Діана.

Персонал після кожного дезінфікує стільці, лежаки. Увечері ретельно протирають антисептиком всі столики на пляжі і лежаки. По всьому готелю є розмітки, навіть в ліфті (куди зайти, до речі, можуть тільки двоє людей). На барі біля пляжу теж є розмітки, щоб дистанція не порушувалася.

На території готелю скрізь стоять антисептики: при вході в готель, на виході, біля ліфтів. У будь-який момент можна продезинфікувати руки, при цьому натискання здійснюється ногою, тому руками людина ні до чого не торкається.

Чи варто летіти в "карантинну" відпустку до Туреччини в 2020: плюси і мінуси очима українців

Нічні клуби, ресторани і бари в Туреччині не працюють

Якщо хочеш виїхати в місто сам і/або скористатися громадським транспортом - там теж потрібна маска. Дистанції в місті особливо не дотримуються, але водії намагаються не набивати маршрутку, і стоячі місця займають буквально пара людей. Якщо водій бачить, що маршрутка набита - він уже не зупиняється і не набирає інших людей.

Діана зазначила, що дуже вигідно в цей період їздити на екскурсію: по-перше, ціни набагато нижче, ну і найприємніше - що дуже мало людей.

"Наприклад, в парку атракціонів зазвичай знаходиться близько 3-5 тисяч людей, зараз же там все 300-400 чоловік, тому не було ніяких черг на атракціони", - розповіла дівчина.

До слова, там теж все дезінфікують. Після того, як відпочиваючий використовував надувний круг для гірки, здав його, його повністю дезінфікують. Тільки потім віддають наступному відпочиваючому. Всі сидіння на атракціонах теж дезінфікують.

Нічні клуби, ресторани і бари в Туреччині не працюють. Працюють торгові центри до 20:00, а кафе і ресторани максимум до 22:00. Маршрутки, які ходили до 24:00 по місту, зараз ходять максимум до 22:00.

"Після 22:00 вечора в принципі нічого робити, так як все починає закриватися. Радує, що люди все ж намагаються дотримуватися норм і дистанції. Здається, що світ став цивілізованіше", - поділилася Діана.

Чи варто летіти в "карантинну" відпустку до Туреччини в 2020: плюси і мінуси очима українців
Читайте також:

Новини партнерів

У Києві знову почнуть працювати дитячі санаторії: названа дата та умови
Ірина Верещук: "Зеленського також ніхто не бачив президентом"

Найпопулярніше за тиждень