Чи стане Саакашвілі наступним прем'єр-міністром України (спойлер - ні). Розбір політологів

Чи стане Саакашвілі наступним прем'єр-міністром України (спойлер - ні). Розбір політологів
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews поспілкувалася з політологами та з'ясувала, наскільки реальний подібний сценарій розвитку подій.

Призначення третього президента Грузії та колишнього глави Одеської ОДА Михайла Саакашвілі на пост віце-прем'єр-міністра з реформ розбурхало українське суспільство. На тлі цього стали з'являтися припущення, що грузинський політик може зайняти крісло нинішнього глави Кабінету міністрів Дениса Шмигаля.

Редакція APnews поспілкувалася з політологами та з'ясувала, наскільки реальний подібний сценарій розвитку подій.

На думку Руслана Бортника, призначення Саакашвілі на пост прем'єр-міністра неможливе, тому що призведе до конфлікту президента Володимира Зеленського з фінасово-політичними групами.

При цьому Олексій Якубін сумнівається, що подібне рішення підтримають у Верховній Раді.

"Мені здається, що Саакашвілі в уряді медійно буде затьмарювати Шмигаля. Тут виникає питання до самого Шмигаля. Але є питання, чи знайдуться по Саакашвілі голоси як по віце-прем'єру або по прем'єр-міністру. З цим може бути колосальна проблема, тому що Саакашвілі - птах, який вже був відомий і його багато ходів також відомі", - зазначив політолог.

При цьому він вважає, що зараз Саакашвілі можуть використовувати для торгів з главою МВС Арсеном Аваковим.

"Авакову не комфортно сприймати Саакашвілі в уряді після всіх історій. Тут є ще громадський нюанс. Україна вже пройшла історію з міністрами-іноземцями. Вони не показали ефективність. Навіщо зараз Офісу президента формально повторювати експеримент? Це вже не буде виглядати як помилка, це буде виглядати, як фарс", - розповів Якубін.

Читайте також:
Торги з Аваковим і граблі Порошенко: чим обернеться для Зеленського повернення Саакашвілі

Водночас, Олександра Решмеділова зазначила, що заміна прем'єра призведе до нової чехарди в уряді.

"Це Україна! У нас будь-які абсурдні новини можуть стати частиною нашої барвистої реальності. З іншого боку, за логікою речей для того, щоб стає прем'єр-міністром треба, щоб це було чимось підкріплено. Якщо у Зеленського допускають, що і таке можливо, то допустимо. З іншого боку, якщо Шмигаля приберуть, то це буде чехарда чергових кадрів. Але це в стилі Зеленського, він часто може змінювати уряд", - вказала політолог.

Крім того, вона нагадала, що в такому разі уряд не зможе дати ніякого результату і ніхто не буде нести відповідальність.

"І що це за еволюція прем'єр-міністрів про Гончарука до Саакашвілі? Все-таки має бути від гіршого до кращого. Якби Саакашвілі йшов на рівні радника президента або ще якийсь варіант. А так виникає питання чи не буде він руйнувати уряд. Чи зможе він принаймні бути контрольованим і не буде тягнути на себе ковдру. Знаючи Саакашвілі, то це буде зробити складно. Швидше за все, Зеленський можливо не вивчив урок, який був до цього. Порошенко і Саакашвілі були в хороших, якщо не сказати дружніх відносинах, а який потім у них стався розбрат. Одна справа, коли на одній стороні, а інша - коли по різних сторонах барикад. З Саакашвілі по різні боки барикад можна опинитися в будь-який момент", - пояснила Решмеділова.

Також вона вважає, що Саакашвілі можна використовувати медійно, але не на довго.

"Схоже, що його політична кар'єра в Грузії точно закінчена, а як він ще може проявити себе в Україні - питання найближчого часу. Можливо, як контраст, він може бути тимчасово корисний Зеленському, щоб говорити, що при Порошенко було погано, а зараз не так. Але чи довго на це будуть вестися медійно? Я думаю, що це дуже швидко набридне", - підсумувала експерт.

Як раніше повідомляв APnews, колишнього главу Одеської ОДА Михайла Саакашвілі можуть призначити віце-прем'єр-міністром з реформ.

Новини партнерів

В Україні вбивають високі технології: Тодуров назвав відмову від можливості виробляти власні вакцини в Україні серйозною помилкою
У Пенсійному фонді назвали терміни виплати обіцяної Зеленським "карантинної" 1000 гривень

Найпопулярніше за тиждень