Чи можуть депутати "Слуги народу" брати участь в "онлайн-школі" і чи вважається це порушенням закону

Чи можуть депутати "Слуги народу" брати участь в "онлайн-школі" і чи вважається це порушенням закону
Ексклюзив
Читать на русском

Юристи відзначили, що якщо буде доведено, що їм за участь заплатили, то тоді вже це можна кваліфікувати як правопорушення

На уроках Всеукраїнської онлайн-школи, яка транслюється на телеекранах, беруть участь деякі депутати партії "Слуга народу". Вони там перебувають в якості запрошених гостей, ніби як учні, разом із іншими зірками.

APnews поспілкувався з юристами, щоб з'ясувати, а чи законно взагалі депутатам брати участь в такому проекті як "онлайн-школа".

Юрист Ярослав Гришин заявив, що участь деяких народних депутатів від партії "Слуга народу" в уроках онлайн-школи цілком законна.

"Серед обов’язків народних депутатів, визначених ст. 24 Закону України «Про статус Народного депутата України» немає обмежень щодо участі у телевізійних програмах", - повідомив експерт.

Згідно з ч. 1 ст. 22 Закону України «Про запобігання корупції» народним депутатам забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов’язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

"За участь в уроках онлайн–школи народні депутати ніякої вигоди для себе чи інших осіб не отримують, норм моралі та етики не порушують, ніяких політичних закликів вони не роблять", - відмітив Гришин.

У свою чергу юрист Ростислав Кравець заявив, що депутатам також дозволено вести освітню і наукову діяльність.

Він зазначив, що важливо тільки те, щоб ця їхня діяльність проходила в неробочий час. Якби депутати знаходилися на уроках в робочий час парламенту - це вже б вважалося, як порушення. Тобто, як невиконання обов'язків, які на них покладені.

"У цій ситуації я ніяких проблем не бачу, вони не порушують жодні норми законодавства", - зазначив експерт.

Ці слова підтвердив і юрист Віталій Мацелюх. "Вони не отримують за це гроші. Звичайно, якщо буде доведено, що їм за участь заплатили, то тоді вже це можна кваліфікувати як правопорушення", - сказав юрист.

Експерт зазначив, що в даному випадку є тільки політичне питання в тому, чому депутати тільки однієї партії беруть участь у всеукраїнському проекті. Але в той же час відзначив, що факт "піару" однієї партії потрібно буде підкріпити якимись фактами.

Раніше APnews повідомляв, що Ірина Геращенко висловила невдоволення щодо участі депутатів СН в "школі-онлайн".

Читайте також:
Домашнє завдання та зірки на уроках: як буде працювати онлайн-школа. Повний розклад занять

Новини партнерів

Торгові мережі знизили націнку на продукти: список магазинів
У Нідерландах 107-річна жінка перемогла коронавірус

Найпопулярніше за тиждень