Черги з сотень людей і списки "від руки". Як в Києві здати тест на COVID-19 і вижити

Черги з сотень людей і списки "від руки". Як в Києві здати тест на COVID-19 і вижити
Ексклюзив
Читать на русском

Розповідаємо яких зусиль коштує навіть здоровій людині вистояти величезні черги для здачі тесту на COVID-19 і наскільки великий ризик заразитися в них коронавірусом.

Коронавірус COVID-19 "гуляє" по світу з січня 2020 року, а в Україні він вперше був зареєстрований в березні цього ж року. В силу специфіки своєї роботи (кореспондент) я тверезо оцінював свої шанси не заразитися ним приблизно, як нульові. Питання було тільки в тому, коли це станеться. І ось, кілька днів тому, у мене з'явилися перші симптоми. Нарахував я їх приблизно вісім. Головні - це відсутність нюху і смакових відчуттів, висока температура і постійна втома. На момент написання цього матеріалу я ще не знаю чи оселився коронавірус в моєму організмі або я просто себе накручую, але ПЛР-тест здав і чекаю результатів. У цьому ж тексті хочу розповісти яких зусиль коштує навіть здоровій людині вистояти величезні черги для здачі тесту і наскільки великий ризик заразитися в них коронавірусом.

Скільки це коштує

Ціни на ПЛР-тести в Києві коливаються від 680 до 2500 гривень. Розкид, як бачите, виходить немаленький. Але все впирається не стільки в якість самих тестів, а в комфорт при їх здачі. Так заплативши за найдорожчий тест ви отримаєте медсестру в додачу, яка приїде до вас додому і зробить заповітний мазок з носа. А ось за 680 гривень ви отримаєте приблизно 3-4 годинне стояння в черзі з потенційними хворими на коронавірус, списки на аркушах А4 (привіт "совок") та інші "зручності", які випливають з такої ціни.

Або сон, або тест

Оскільки 2500 мені ще знадобляться, медсестри не мій пунктик, а цікавість якраз мій - я вибрав найдешевший варіант. У мене вже було загальне уявлення скільки людей щодня приходять здавати тест на коронавірус в такі клініки і яких черг там варто очікувати. Тому я вирішив прийти приблизно до відкриття лабораторії - на 7:30, щоб не бути в кінці черги і встигнути отримати результати в день здачі тесту. Ті, хто здасть ПЛР-тест до 10:30 зможуть отримати результати до 21:00 вечора. Принаймні так мене запевнили в самій лабораторії.

Черги, списки і сміття

У заповітної клініки я опинився близько 7:40. Не помітити її було складно - біля старої радянської будівлі вже чергував натовп людей, а на не менше старому радянському стільці біля входу лежали ті самі "совкові" листи А4 зі списками бажаючих здати тест. Запізнившись до відкриття всього на 10 хвилин я опинився ... 102 в черзі. Справедливості заради варто сказати, що тут має місце бути певне чітерство з боку тих, хто прийшов раніше. Воно полягає в тому, що вони приходять два рази. У перший раз до закриття лабораторії, щоб вписати себе першими на наступний день, а потім приходять вже з ранку. Так що бути з ранку першим, якщо ви заздалегідь не зайняли чергу ввечері, у вас ніяк не вийде.

Чесно сказати, вписуючи себе під номером 102, я пережив приблизно все стадії прийняття - від заперечення до депресії, яка змінилася покірним прийняттям - діватися було вже нікуди. Приблизно це ж я бачив на обличчях людей, що приходять вже після мене і також вписуюься свої прізвища в список, який давно перевалив за сотню.

Після того, як з формальностями у вигляді списків було покінчено, у мене залишалася купа часу, щоб розглянути територію як слід. Так я знову пошкодував, що не заплатив 2500 за медсестру. Справа в тому, що в саму лабораторію пускають тільки по 4 людини, всі інші товпляться назовні. Справедливості заради варто сказати, що маленьке приміщення самої клініки просто не зможе вмістити і половини людей, що чекають на свою чергу. Але це не скасовує того факту, що на території немає ні нормальних лавочок, ні урн, ні туалетів. Останні, судячи з усього, колись функціонували в сусідньому під'їзді будинку, але мабуть не витримали натовпів людей і тепер на вході висить табличка, що санвузли не працюють.

Чесно сказати, я не знаю, як інші справлялися з проблемою відсутності туалету, але мене врятувала дівчина, яка працювала в кав'ярні в цьому ж будинку. Вона люб'язно надала мені ключі від санвузла для персоналу. Світ не без добрих людей.

З проблемою відсутності урн багато хто справлявся досить просто - викидаючи сміття, недопалки і стаканчики з-під кави на траву і тротуари прямо перед лабораторією. З цієї причини місцевість перед медзакладом нагадує міні-звалище з горами сміття навколо. Чи винні в цьому люди, що прийшли здавати тест і викидають сміття де попало, комунальники, які, судячи з усього, просто забили прибирати територію або дирекція самій лабораторії, яка не спромоглася встановити хоча б одну урну, я судити не беруся. Мені здається, що частка провини лежить на кожному.

Черги з сотень людей і списки "від руки". Як в Києві здати тест на COVID-19 і вижити
Черги з сотень людей і списки "від руки". Як в Києві здати тест на COVID-19 і вижити
Черги з сотень людей і списки "від руки". Як в Києві здати тест на COVID-19 і вижити

А ось з натовпом людей перед лабораторією ситуація серйозніша. В таких умовах практично нереально дотримуватися будь-якої соціальної дистанції. Ти або стоїш разом з усіма і чекаєш, або ризикуєш пропустити свою чергу і залишитися ні з чим. А пропустити її досить легко, адже контроль за дотриманням цієї самої черги лежить на плечах чекаючих людей. Люди по черзі стежать за списком і викрикують номера і прізвища тих щасливчиків, чиє ім'я стоїть наступним на здачу тесту.

Я постарався вибрати оптимальний варіант, який дозволяє і контролювати просування черги і не дуже наближатися до інших людей. Крім жартів, в такому натовпі людей дуже просто заразитися коронавірусом, якщо у тебе його спочатку не було або навпаки заразити здорову людину. Це розуміють і працівники лабораторії та просять пропускати хоча б через одного вагітних і людей з дітьми до шести років.

Скільки потрібно чекати

За моїми прикидками, спочатку черга рухалася зі швидкістю приблизно 25 людей на годину. Потім, приблизно через годину-півтори, процес прискорився і потік людей рухався вже зі швидкістю близько 35-40 осіб на годину. Незважаючи на це, навіть прийшовши майже до відкриття лабораторії, мені довелося прочекати близько трьох годин перш, ніж я потрапив всередину. При цьому черга не зменшувалася. Весь час підходили все нові і нові люди і вписували свої імена в той самий список на аркушах А4. Деякі, побачивши чергу, розверталися і йшли, але більшість все ж залишалися покірно чекати свого часу. І можна, звичайно, сказати, що це просто мені не пощастило і я потрапив в саму завантажену клініку. Але в черзі я зустрів людей, які приїхали з іншої медустанови тому що там черги ще більше.

Платити в два рази дорожче або чекати кілька годин на вулиці, ризикуючи заразитися коронавірусом, якщо у вас його немає, вирішувати вам. Зрештою, не у всіх є гроші на які можна купити комфорт, але всі хочуть бути здоровими.

Новини партнерів

Фокін знову звинуватив Порошенка в продовженні конфлікту на Донбасі
В ОБСЄ проведуть екстрене засідання через Нагірний Карабах

Найпопулярніше за тиждень