Через місяць-півтора у нас буде по 9 000 хворих на добу, - епідеміолог

Через місяць-півтора у нас буде по 9 000 хворих на добу, - епідеміолог
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews з’ясувала, як скоро справдиться прогноз ВООЗ і чому цифри у коронастатистиці почали рости саме зараз.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що найближчими місяцями в Україні будуть щодня фіксувати 9 000 хворих на коронавірус, провівши аналогію з Європою.

Редакція APnews поспілкувалась з епідеміологом Катериною Сояк, щоб з'ясувати, як скоро справдиться прогноз ВООЗ і чому цифри у коронастатистиці почали рости саме зараз.

Лікар-епідеміолог пояснила, що у кожного інфекційного захворювання, в тому числі і COVID-19 є індекс контагіозності, за допомогою якого можна робити досить реалістичні прогнози. Таким чином, зазначає Сояк, вже за півтора місяці ми цілком можемо побачити у статистиці 9 000 випадків за добу.

"Ті розрахунки, які дає ВООЗ, базуються на цифрах і термінах. Ми повинні розуміти, що у кожної інфекції своє так зване число контагіозності. Таке позначення є у інфекційних захворювань як R0, воно означає, скільки одна хвора людина заражає осіб навколо себе. У COVID-19 індекс контагіозності становить 3-4. Тобто, одна хвора особа заражає 3-4 здорових. Це просто математична прогресія і, я думаю, що ці розрахунки цілком мають сенс.

Якщо ми сьогодні бачимо 4 000 хворих, то відповідно вони ще заразять певну кількість здорових, і ми будемо мати велике зростання захворюваності. Я думаю, пройде місяць-півтора і ми будемо мати ті заявлені 8-9000 хворих на добу", - наголосила лікар-епідеміолог.

Чому саме зараз?

Катерина Сояк нам пояснила, що захворювання поширюється з кількох причин: перша – супутні сезонні хвороби, друга – перебування у закритих приміщеннях.

"Зараз захворювання інтенсивно поширюється, адже досить холодний період починається, додається симптоматика ГРВІ, люди, по-перше, частіше звертаються до лікаря за діагностикою, більше обстежуються. По-друге, ми все частіше почали знаходиться в закритих приміщеннях більш тісно, ​​ніж раніше. Якщо ми могли гуляти по вулицях, ходити на пікніки і так далі, то зараз всі люди будуть в закритих приміщеннях, на невеликій дистанції і відповідно це буде сприяти інтенсивній передачі інфекції.

Захворювання саме по собі не прогресує, просто ми самі створюємо умови, в яких легше захворіти", - констатувала лікар-епідеміолог.

Як повідомляв APnews, у ВООЗ заявили, що до кінця року в Україні кожного дня фіксуватимуть по 9000 нових випадків COVID-19.

Новини партнерів

Видалення, 24 удари в серії пенальті і промахи воротарів: "Мілан" насилу вийшов до групи Ліги Європи
В Україні на тлі антирекордів по хворим відкриють трибуни на матчі збірної, Ліги Чемпіонів та Ліги Європи

Найпопулярніше за тиждень