Бог простить, але це не точно. Як в УПЦ, ПЦУ і УГКЦ відреагували на заклик Степанова не ходити до церкви на Великдень

Бог простить, але це не точно. Як в УПЦ, ПЦУ і УГКЦ відреагували на заклик Степанова не ходити до церкви на Великдень
Ексклюзив
Читать на русском

В УГКЦ, наприклад, сказали, що "тільки богослови можуть говорити про те, що і за що може пробачити Бог"

Вже точно відомо, що уряд не буде посилювати карантин на Великдень. Проте напередодні свята міністр МОЗ Максим Степанов заявив, що краще його провести вдома - "Бог простить", якщо не відвідати церкву в цей день.

Редакція APnews поспілкувалася з представниками різних конфесій та з’ясували їх ставлення до такої пропозиції міністра охорони здоров’я.

УПЦ

В УПЦ нам заявили, що така його заява - це особисте сприйняття свята Степанова, а у інших вірян є своє бачення та релігійні переконання.

"Незручно коментувати висловлювання міністра, тому що питання релігійності - це особисті питання, які не можна проектувати на всіх. Якщо у міністра рівень його сприйняття свята Великодня, який є найбільшим і спасительним у православних християн, саме таке, то можна просто констатувати це як факт. Але у інших вірян своє бачення щодо релігійних переконань", - прокоментував нам заяву очільника міністерства Митрополит Климент.

УГКЦ

Керівник Департаменту інформації Української греко-католицької церкви протоієрей Ігор Яців також сказав, що "складно мати стовідсоткову впевненість у тому - простить Бог чи ні".

"При всій повазі до урядовців, я також бажаю, щоб Бог нас всіх простив, але складно стовідсотково мати на це певність. Мабуть, в такому питанні потрібні більш експертні оцінки, богослови можуть говорити про те, що і за що може Бог простити", - сказав він.

Проте зауважив, що ще з початку пандемії у церкві була оголошена диспенза - так зване звільнення від обов’язку християн перебувати у храмі на літургії. Тому святкування Великодня вдома не буде означати зневагу чи гріх - можна без жодного порушення заповіді лишитись вдома і молитися онлайн. Ба більше, у церкві закликають так провести свято людей з категорії ризику та тих, хто відчуває якісь симптоми хвороби.

"Ми також рекомендуємо людям з категорії ризику (люди похилого віку тощо) святкувати Великдень вдома. Наполегливо просимо тих, хто відчуває певні симптоми залишатися вдома та не наражати на небезпеку себе, інших парафіян, близьких. Або навіть якщо ви просто відчуваєте страх, то не йдіть! Це справді не є ознакою зневаги чи гріху, бо на це є так звана диспенза", - наголосив Ігор Яців.

Додав, що у храмах цього року, як і минулого, буде заборонено цілувати ікони. Інші карантинні заходи також залишаються сталими: маски, дистанція, дезінфекція рук при входах до храмів та обмеження кількості людей.

"В нас стоять санітайзери для вільного використання людей, звісно не цілуються ікони й інші предмети, які є у храмі. У храмі буде обмежена кількість людей, зважаючи на регіон - десь можна не більше однієї людини на 4 м кв, десь - людина на 10 м.кв. Будемо орієнтуватись на конкретні правила у регіонах та їх дотримуватись. А ті, кому не вистачить місця через обмеження, матимуть можливість бути на вулиці, там також забезпечуватиметься озвучення, щоб брати участь у богослужінні. Звичайно ще будуть трансляції онлайн", - розповіли нам в УГКЦ.

При цьому відповів, що антисептики і все необхідне церква закуповує за власний кошт.

ПЦУ

В Православній церкві України також закликали вірян святкувати Великдень вдома і уникати відвідування храмів в цей час. Особливо це стосується тих, хто знаходиться в зоні ризику. Зауважили, що як і минулого року, будуть доступні онлайнові богослужіння.

"Як церква ми закликаємо всіх тих, хто перебуває у зоні ризику, не відвідувати в цей час храми. Ми маємо можливість долучитись до богослужінь онлайн. Треба бути пильними, мудрими, відповідальними в цей особливий час, не наражати інших. Якщо ви не перехворіли, якщо ви в зоні ризику, то краще утриматися і брати участь в онлайнових богослужіннях", — сказали в ПЦУ.

Читайте також:
Маски, дезінфектори і онлайн-богослужіння: в УПЦ, ПЦУ і УГКЦ розповіли, як зустрічатимуть "карантинний" Великдень у 2021 році

Новини партнерів

Україна отримає 90 млн доларів від МБРР на боротьбу з COVID-19
Російський блогер загинув, знімаючи ролик у TikTok з "горою" туалетного паперу. Фото 18+

Найпопулярніше за тиждень