Boeing розбрату. Чому за півроку Іран не покарали за ракетний удар по українському літаку

Boeing розбрату. Чому за півроку Іран не покарали за ракетний удар по українському літаку
Ексклюзив
Читать на русском

Чому "чорні скриньки" не передали Україні, а передали Франції та що дасть їх розшифровка? Чому досі немає компенсації з боку Ірану, який збив український літак і чим закінчиться вся ця історія? Читайте в матеріалі APnews

Минуло рівно півроку з моменту авіакатастрофи пасажирського літака Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який був збитий ракетою в столиці Ірану Тегерані. Однак питання просування слідства у справі, покарання винних, а також компенсації сім'ям загиблих залишається відкритим.

Редакція APnews розібралася, чого вдалося досягти за півроку у справі катастрофи літака МАУ, на борту якого загинули 176 осіб, чому процес і питання виплати компенсацій затягується, і чим все це може закінчитися. Розібратися в питанні нам допоміг політичний аналітик, сходознавець Андрій Бузаров. Ця тема для нього особливо важлива, так як саме він в останній момент змінив квитки, хоча повинен був летіти на тому самому Boeing 737.

Чого вдалося досягти за півроку

Раніше Іран поінформував Україну про свою готовність вирішувати юридичні питання щодо порядку виплати компенсації сім'ям загиблих пасажирів і виплати компенсації за український лайнер. Однак переговори все ще тривають і варто відмітити, що досить складно.

Буквально вчора, 7 липня, заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін повідомив, що іранська сторона не йде на переговори про виплату компенсацій. Чиновник зазначив, що МЗС України відправило ноту з пропозицією розпочати переговори про компенсацію, але отримало відмову. За словами Єніна, про суму компенсацій поки говорити рано, тому що вони визначаються за результатами комплексної експертизи.

На сьогоднішній день всі чекають розшифровки "чорних скриньок". Експертиза повинна початися 20 липня, пройде вона у Франції. Українська сторона очікує, що процес займе не більше 5 днів. А що далі?

Питання катастрофи просяк політикою

За словами Андрія Бузарова, розшифровка "чорних скриньок" ситуації не змінить і навряд чи після експертизи світ дізнається якісь нові деталі трагедії. Експерт з міжнародних відносин зазначив, що на сьогоднішній день ситуація дуже "заполітизована", причому як з боку України, так і з боку Ірану.

"Чомусь обидві сторони не хочуть шукати консенсус. Спочатку з боку України не було повного взаєморозуміння з іранською стороною, і, наскільки я знаю, іранська сторона неодноразово зверталася до української сторони з пропозиціями про консенсус, але наша ті чи інші питання відкидала. При цьому і Іран теж всі факти і обставини трагедії з самого початку не розкривав. Все затягувалось якось поступово... Тут обидві сторони від початку ставилися одна до одної з підозрою. Це призвело ось до таких неприємних наслідків", - пояснив Бузаров.

І зазначив, що на сьогоднішній день очевидно, що українська сторона всі свої дії координуватиме з канадською стороною та іншими країнами, чиї громадяни загинули в цій авіакатастрофі.

"А там уже йде політизація, так як між західними країнами, Канадою і США, наприклад, традиційно не дуже хороші відносини. І це може викликати ускладнення", - сказав політолог.

Чому "чорні скриньки" відправили до Франції, а не в Україну

На питання, чому ж "чорні скриньки" з самого початку не відправили в Україну, а передали Франції, Бузаров зазначив, що насправді до кінця відповіді на нього так ніхто не зрозумів. Але сказав, що причиною спочатку могло стати якраз недовіра між сторонами.

"Скриньки не відправили в Україну, на мою думку, тому що українська сторона не змогла гарантувати, що їх потім не передадуть далі. І Іран, побоюючись, вирішив передати їх Франції. Те, що скриньки не були передані в Україну, це як раз і є доказом відсутності діалогу", - сказав Бузаров.

Що буде далі

Повторимося, що, на думку експерта, розшифровка "чорних скриньок" нічого не дасть. Бузаров пояснив, що насправді сума компенсації обговорювана, і при бажанні сторони могли б досягти якоїсь домовленості.

"Але ситуація складається найнеприємнішим чином, причому як для України, так і для Ірану. Це вдарить по відносинам, і я думаю, що є висока ймовірність переходу в стадію судових розглядів. І питання компенсації вирішуватиметься в суді. Це означає, що поза судом врегулювання питання неможливе, а значить і питання компенсації затягується", - сказав Андрій Бузаров.

Читайте також:

Новини партнерів

Венедіктова пояснила, чому Порошенку не обрали запобіжний захід
Влащенко: Якщо "закон про медіа" приймуть - доля всіх ЗМІ опиниться в руках Нацради

Найпопулярніше за тиждень