Білорусь вимагає від Росії видати співачку, яка "образила" Лукашенка: їй загрожує 12 років в'язниці

Білорусь вимагає від Росії видати співачку, яка "образила" Лукашенка: їй загрожує 12 років в'язниці
Читать на русском

За словами Анжеліки Агурбаш, проти неї порушили два кримінальні провадження.

Генеральна прокуратура Білорусі направила Російській Федерації прохання видати співачку Анжеліку Агурбаш. У Білорусі їй загрожує притягнення до кримінальної відповідальності та, ймовірно, 12 років позбавлення волі.

Про це повідомила сама артистка, передає APnews з посиланням на "РБК".

За словами Агурбаш, проти неї порушили два кримінальні провадження.

"Я знаю, що Генеральна прокуратура порушила проти мене дві кримінальні справи – за ч. 3 ст. 130 КК Білорусії (розпалювання ворожнечі) і ч. 2 ст. 368 (образа президента), вимагає моєї екстрадиції та передачі в СІЗО № 1 міста Мінська", - повідомила Агурбаш.

Крім того, як зазначила артистка, щодо неї наразі триває "екстрадиційна перевірка". А раніше співачку взагалі оголосили в розшук.
Агурбаш, коментуючи звинувачення, назвали їх "нікчемними" і "безпідставними".

Причиною, чому артистку просять передати Білорусі, є підтримка білоруських протестів після президентських виборів минулого літа, на яких вшосте переміг Олександр Лукашенко.

"З серпня 2020 року, як самостійно, так і в групі з невстановленими особами вона розміщувала в глобальній комп’ютерній мережі Інтернет, в т.ч. за допомогою соціальних мереж, відео-хостингу YouTube, відомості, спрямовані на збудження іншої соціальної ворожнечі і ворожнечі за ознакою іншої соціальної приналежності по відношенню до людей, що мають спільні соціально значимі ознаки, засновані на приналежності до певної професії: співробітників правоохоронних органів, державних службовців, представників влади, які виступають за дотримання правопорядку і збереження чинного державного конституційного ладу Республіки Білорусь", - стверджують білоруські правоохоронці.

Також Анжеліка Агурбаш не приховувала своєї прихильності до білоруської опозиції та, зокрема, до її лідерки – Світлани Тіхановської.

Однак сама співачка не брала участі в акціях солідарності з білоруськими протестувальниками у Москві. Також вона виступала зі зверненням до білорусів і закликала їх до об'єднання. У разі, якщо Анжеліку Агурбаш визнають винною, то, згідно з білоруським законодавством, їй загрожує позбавлення волі до 12 років.

Зазначимо, сама співачка родом із Мінська, у 2006 році вона стала заслуженою артисткою Білорусі.

Як повідомляв APnews, до "чорного списку" України внесли російського спортивного коментатора Губєрнієва.

Читайте також:

Новини партнерів

У США від вибуху феєрверку помер воротар збірної Латвії з хокею
У Києві бомжу хрестом відкололи частину голови та кинули на кладовищі

Найпопулярніше за тиждень