Bellingcat опублікував першу частину розслідування провалу спецоперації "вагнерівців"

Bellingcat опублікував першу частину розслідування провалу спецоперації "вагнерівців"
Читать на русском

Перша частина розслідування повністю присвячена деталям вербування найманців та їхнього вильоту до Мінська.

Видання Bellingcat та The Insider опублікували першу частину розслідування, присвяченого розслідуванню провалу української спецоперації із затримання найманців ПВК "Вагнер". Про це APnews повідомляє з посиланням на матеріал The Insider.

Варто зазначити, що в першій частині розслідування журналісти розповідають лише про процес вербування російських найманців та їх виліт до Мінська. У тексті прямо вказується, що президент Володимир Зеленський знав про операцію (щонайменше з 15 червня 2020 року), а також схвалив план дій.

"Співрозмовники сказали нам, що президент Володимир Зеленський загалом схвалив операцію, намічену на 26 червня 2020 року і попросив підготувати докладний план. Цей концептуальний план було підготовлено та затверджено міністром оборони 1 липня 2020-го року", - заявляють журналісти.

Також розслідувачі відзначили, що операція зірвалася після "зустрічі розвідників з політичним керівництвом" України. В результаті терміни операції перенесли, а самих "вагнерівців" затримали у Мінську.

У матеріалі зазначається, що сама операція розпочалася ще у 2014-му році – але тоді українські розвідники планували заманити до п'яти осіб на територію Угорщини під виглядом вербування. Вже там їх затримали б і передали в Україну для суду.

Також розслідувачі заявили, що станом на вересень 2019-го у ГУР Міноборони вже був доступ до персональних даних понад тисячу бойовиків. Причому "переважна більшість із них воювала на сході України".

У результаті для вербування бойовиків було створено спеціальну групу, яка успішно імітувала реальну ЧВК МАР, яка на час спецоперації припинила діяльність. Українська розвідка у вересні 2019 року зареєструвала аналогічний домен і сайт, щоб перехоплювати запити про набір персоналу, які надходили до ПВК.

Як завдання українська розвідка вказувала на охорону нафтових об'єктів "Роснефти" на Близькому Сході. Причому ще на етапі вербування багато "бойовиків" нібито повідомили інсайдерську інформацію про вторгнення Росії в Україну в 2014-2015 роках та допомогу ПВК "Вагнера" ​​з боку Кремля.

Станом на кінець травня 2020-го року в "приватну армію" вдалося набрати вже 180 осіб. З них розвідники збиралися "обрати кілька десятків головних військових злочинців", організувати переліт і посадити літак, коли він летітиме над українською територією. Через пандемію найзручнішим маршрутом обрали переліт із Росії до Туреччини через Білорусь.

Журналісти зазначають, що СБУ повідомили пізніше і підключили до фінального відбору "вагнерівців". Після примусового приземлення силовики повинні бути відразу після арешту пред'явити затриманим звинувачення, причому виставити все як випадкову посадку. Перша частина розслідування закінчується на тому, що "автобус із "вагнерівцями" успішно подолав кордон Білорусі та попрямував у бік аеропорту".

Нагадаємо, що напередодні APnews повідомляв про закінчення роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Його голова Мар'яна Безугла стверджувала, що президент Володимир Зеленський та голова Офісу президента Андрій Єрмак не мають відношення до "відстрочення" операції.

Новини партнерів

У Львівській області шкільний автобус зіткнувся з вантажівкою: дев'ятеро дітей травмовано
У полтавському ліцеї отруїлися діти через школяра, який розпилив газовий балончик на уроці з хімії

Найпопулярніше за тиждень