Байден призначив посланником США по Північному потоку-2 колишнього члена наглядової ради "Нафтогазу"

Байден призначив посланником США по Північному потоку-2 колишнього члена наглядової ради "Нафтогазу"
Читать на русском

Амос Хохштейн, який виступає проти російського газопроводу, буде відповідальним за реалізацію американо-німецької угоди

Президент США Джо Байден призначив свого колишнього радника Амоса Хохштейна посланником по проєкту "Північний потік-2", який раніше входив до наглядової ради українського "Нафтогазу".

Про це повідомляє APnews з посиланням на Axios.

За інформацією анонімних джерел ЗМІ, Амос Хохштейн став посланником Держдепартаменту з питань енергетики, відповідальним за реалізацію американо-німецької угоди по завершенню будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".

Примітно, що колишній радник Джо Байдена був противником проєкту, але все ж реалізація угоди стане пріоритетом для Амоса Хохштейна. Також він буде грати ширшу роль в глобальній енергетиці адміністрації Байдена.

Сам Хохштейн відмовився коментувати своє призначення.

Джерела, знайомі з Хохштейном, були здивовані, що він погодився на цю посаду, яка суперечить його репутації та позиції по російському газопроводу "Північний потік-2".

Один колишніх його колег у сфері енергетики припустив, що цим призначенням адміністрація Байдена "сподівається, що люди забудуть цю жахливу угоду між США і Німеччиною, тому вони намагаються заховати її за авторитетом Хохштейна".

А ось анонімне джерело з України заявило наступне:

"Київ сподівається, що призначення Хохштейна - визнання того, що політика на сьогодні не увінчалася успіхом, і що це призначення призведе до реального поліпшення курсу, і це не було зроблено для відводу очей".

Ще один офіційний представник Байдена повідомив на умовах анонімності, що призначення Хохштейна знаходилося в розробці деякий час і оскаржив версію "зміни курсу" після того, як на Байдена обрушилася маса критики від супротивників "Північного потоку-2":

"Відверто добре мати когось, хто з підозрою ставиться до газопроводу "Північний потік-2" і намірів Росії, тому що він буде докладати всіх зусиль, щоб реалізувати ефективну стратегію управління загрозою", - заявив він, додавши, що досвід Хохштейна буде цінним для реалізації проєкту, і він буде безпосередньо співпрацювати з ще одним посланником з Німеччини.

Вперше новина про те, що Амос Хохштейн розглядається на роль спеціального посланника США, який зможе зупинити реалізацію проєкту "Північний потік-2", з'явилася у квітні 2021 року. Але це було до того, як президент США Джо Байден прийняв рішення про скасування санкцій і уклав угоду з Німеччиною про закінчення будівництва газопроводу.

Варто зазначити, що з 2014 по 2017 рік Хохштайн вже був спеціальним посланником Держдепартаменту з міжнародних енергетичних питань, курував зовнішню політику США в галузі енергетики та консультував Байдена.

У 2017 році його призначили до наглядової ради української газової компанії "Нафтогаз", де він працював над антикорупційними реформами, але вже в жовтні 2020 року Хохштайн оголосив про свій відхід, пославшись на погіршення корупції в Україні.

Раніше APnews також повідомляв, голови парламентів з міжнародних справ 9 країн підписали колективну заяву, в якій засудили німецько-американську угоду по Північному потоку-2, а також закликали ЄС та НАТО до спільного протистояння агресії Росії проти України.

Новини партнерів

Під Харковом копи епічно побилися з голим чоловіком в спробах його затримати. Відео
Лукашенко заявив, що міг би разом з Путіним поставити Україну "на коліна" і "винести Зеленського на вилах"

Найпопулярніше за тиждень