Байден офіційно визнав геноцид вірмен в Османській імперії

Байден офіційно визнав геноцид вірмен в Османській імперії
Читать на русском

Ця заява прозвучала вперше за 40 років.

Президент США Джо Байден в суботу, 24 квітня, офіційно визнав геноцид вірмен в Османській імперії.

Про це APnews пише з посиланням на заяву Білого дому.

"Починаючи з 24 квітня 1915 року, після арешту вірменської інтелігенції і лідерів громад у Константинополі османською владою, 1,5 млн вірмен були депортовані і вбиті. [...] Ми бачимо цей біль. Підтверджуємо історію. Ми робимо це не для того, щоб звинуватити, а для того, щоб те, що сталося, ніколи не повторилося. Американський народ шанує всіх вірмен, які загинули внаслідок геноциду, що почався 106 років тому", - заявив Байден.

За його словами, більшість тих, хто вижив, були змушені шукати новий дім і нове життя по всьому світу, в тому числі у США.

"Маючи силу та стійкість, вірменський народ вижив і відновив свою громаду", — зазначив Байден.

Варто зазначити, що попередні президенти США геноцид вірмен у Османській імперії не визнавали. Востаннє цей термін щодо подій на початку XX століття вживав Рональд Рейган у 1981 році.

У Туреччині заяву Байдена щодо "геноциду" вірмен назвали "популістською". Про це заявив глава МЗС країни Меврет Чавушоглу.

У свою чергу президент Туреччини Реджеп Ердоган зазначив, що тема геноциду "політизується третіми сторонами".

Геноцид вірмен: про що йде мова?

За історичними даними 24 квітня 1915 року влада Османської імперії заарештувала та вбила близько 800 представників вірменської інтелігенції в Константинополі (Стамбулі). Після цього почалися масові вбивства і депортації вірмен. За різними оцінками, до 1923 року загинули від 600 тисяч до 1,5 мільйона вірмен.

Факт геноциду вірменського народу визнали 23 держави (серед них Франція, Росія, Канада, Німеччина, Італія, Нідерланди, Чехія, Швеція, Швейцарія, Греція, Португалія), а також Європарламент.

Влада Туреччини факт геноциду заперечує. Офіційна позиція Анкари така: в роки Першої світової війни в Османській імперії загинула велика кількість вірмен, але це "наслідок військового конфлікту, а не геноциду".

При цьому Україна не визнає геноциду вірмен, оскільки Вірменія не визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців.

Як повідомляв APnews раніше, Туреччина заарештувала 10 відставних адміралів за критику Ердогана і "спробу" держперевороту.

Новини партнерів

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян подав у відставку
Україна опинилася на 4 місці в Європі за поширеністю COVID-19

Найпопулярніше за тиждень