Аперкот по Порошенко. Чому спливла справа розвідника Семочко та в чому звинувачують Порошенко

Аперкот по Порошенко. Чому спливла справа розвідника Семочко та в чому звинувачують Порошенко
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews розбиралася, в чому саме підозрюють п'ятого президента.

Державне бюро розслідувань у середу, 10 червня, відзвітувало про вручення підозри п'ятого президенту Петру Порошенко. Його ім'я з'явилося в так званій справі колишнього першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки та екс-начальника управління Служби безпеки України в Києві та області Сергія Семочко.

Редакція APnews розбиралася, в чому саме підозрюють п'ятого президента.

У чому звинувачують Порошенко

Петро Порошенко прибув в Бюро на допит у справі про перевезення 43 картин, але допит не відбувся. При цьому представник Офісу прокурора спробував вручити народному депутату нову підозру у справі Семочко. За словами адвоката Іллі Новікова, п'ятий президент не прийняв підозру, пославшись на порушення процедури.

У свою чергу, прес-служби Бюро та Офісу генпрокурора повідомили, що вручили підозру п'ятому президенту України про подання незаконного наказу тодішнього глави зовнішньої розвідки.

"Слідством встановлено, що народний депутат, який перебував в статусі п'ятого Президента України, схилив військову посадова особа - Голова Служби зовнішньої розвідки України до скоєння злочину, а саме перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав і повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду, шляхом видання явно злочинного наказу (ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу України)", - йдеться в повідомленні.

Водночас в ЗМІ основною причиною вручення нового підозри називають призначення Сергія Семочко на посаду без узгодження з Радою національної безпеки та оборони.

Читайте також:
Коломойська капела і таємна вечеря ДБР: соратники Порошенка влаштували "картинний перформанс" перед допитом

З чого все починалося

Журналісти bihus.info 2 жовтня 2018 року оприлюднили розслідування про те, як Семочко під прикриттям СБУ намагався взяти під контроль відкати на поставки діалізних препаратів, які в Україну надходили через державні закупівлі в силу їх дефіцитності та дорожнечі.

В ході розслідування журналісти з'ясували, що Семочко їздить на тонованому позашляховику Toyota Land Cruiser, який був зареєстрований на неіснуючої людини. Цей автомобіль щоранку приїздив в закрите котеджне селище в районі Конча-Заспі. Будинок площею 333 кв. м. зареєстрований на Тетяну Лисенко є близькою до Семочко, імовірно дружиною. При цьому у неї є нерухомість в включеному Криму. Крім того, дорогі будинки значаться й за іншими близькими людьми Семочко. Крім того, журналісти виявили у можливій сім'ї Семочко паспорти Російської Федерації - вони громадяни РФ.

Так, нерухомість на 8 мільйонів доларів і російське громадянство восьми його родичів стали могильною плитою в кар'єрі.

Оприлюдненою в ЗМІ інформацією зацікавилися в СБУ, тому слідчі відкрили виробництво за статтею 111 "Державна зрада" Кримінального кодексу України. Також його доходами зацікавили детективи НАБУ. Скандал навколо нього набула такої сили, що Порошенко довелося звільнити Семочко - наказ підписаний 12 квітня 2019 року.

Сам же Семочко заперечував будь-які звинувачення як в незаконному збагаченні, так і в державній зраді. Також він спробував оскаржити указ про своє звільнення та відновиться на посаді першого заступника голови СЗР.

На цей момент слідство у справі Семочко продовжено до 15 квітня 2021 року.

Читайте також:
ДБР записало відео з підозрами Порошенко, використавши кадри з 95 кварталу

Хто такий Божок та яке відношення має до справи

Єгор Божок - колишній глава Служби зовнішньої розвідки та саме він був безпосереднім керівником Семочко. Після скандалу в ЗМІ й відкриття справи щодо його заступника Божок він встав на сторону Семочко.

Так, 17 жовтня 2019 року він заявив про відсутність правових підстав для відсторонення від посади його першого заступника, ніж фактично пішов проти рішення п'ятого президента.

Читайте також:
Україна повертається в часи Януковича: Порошенко назвав справи проти себе "трешем"

Спроба приборкати Порошенко

На думку політолога Руслана Бортника, нинішня влада намагається зменшити вплив Порошенко в суспільстві, тому вибрали не найбільш токсичну справу.

"Це політична гра між владою і Порошенко, метою якої є зменшення впливу Порошенко і на політичну, і на інформаційну ситуацію в країні, і примус його до співпраці в якості молодшого партнера. З цих 22 справ, про які заявила Венедиктова, вибрали справа не саме сильне і далеко не саме токсична, яке не дискредитує його в суспільстві. це ж не діло про розкрадання, корупції або моряків. На когось вплинув та когось неправильно призначили. Причому це треба ще довести факт впливу і не на Семочко, а на Божко і для цього необхідно, щоб Божко дав відповідні свідчення. Справа важко доказовою, але створює для нього проблему правового характеру і змушує його відволікатися на захист - це така гра", - зазначив Бортник.

При цьому він вважає, що якби стояло завдання знищити Порошенко як політика, то вибрали б справу, пов'язану з корупцією або розкраданнями.

"Я не виключаю, що це не політичне рішення президента. Зеленський відноситься до Порошенка негативно. Особливо ця історія загострилася під час протестів "Стоп реванш" в Києві. Це якоюсь мірою спроба урезонити Порошенко і змусити грати його в ті комбінації, які хоче влада. Якби хотіли знищити або покарати Порошенко політично, то обрали б більш токсичну справу", - пояснив експерт.

Також він вказав, що подібними діями влада дискредитує себе, бо ця справа не має перспектив.

"Не думаю, що ця справа має юридичні перспективи. В результаті цієї справи дискредитується сам Зеленський, тому що все більше і більше в свідомості людей буде вкорінюватися усвідомлення того, що президенти нам не потрібні", - підсумував політолог.

Від себе можемо додати: навряд чи варто очікувати якихось серйозних рішень щодо Порошенко. З великою ймовірністю це справа, як й інші 20, буде припадати пилом в ДБР, якщо Божко не дасть свідчення, які підтвердять провину п'ятого президента. Якщо цього не станеться, то нинішня влада буде продовжувати свої ігри.

Новини партнерів

Ситуація погіршується: в Україні можуть продовжити карантин після 22 червня
Михайло Єфремов намагався покінчити життя самогубством - у нього сліди на шиї

Найпопулярніше за тиждень