Ангела Меркель навмисно блокувала постачання зброї Україні через НАТО – ЗМІ

Ангела Меркель навмисно блокувала постачання зброї Україні через НАТО – ЗМІ
Читать на русском

За даними видання, уряд Меркель підбурював і Нідерланди до таких кроків.

Екс-канцлерка Німеччини Ангела Меркель блокувала постачання зброї Україні через НАТО.

Про це повідомляє Bild з посиланням на джерела, передає APnews.

Співрозмовник німецького таблоїду стверджує, що оскільки всі рішення в НАТО мають ухвалюватись консенсусом, Німеччина використала своє право вето у раді Агентства із забезпечення та закупівлі НАТО.

На бік Німеччини у даному питанні стали Нідерланди. Сталося так нібито на прохання уряду Меркель, оскільки Берлін начебто не хотів бути єдиним, хто виступає проти.

Зазначається, що таким чином дві країни заблокували постачання Україні 90 великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 з США і 20 комплексів для знищення дронів EDM4S-UA з Литви, які Київ сплатив на початку 2021 року через Агентство із забезпечення та закупівель НАТО.

За інформацією видання, під час візиту Ангели Меркель у Київ у серпні 2021 року президент України Володимир Зеленський просив її припинити блокувати закупівлю зброї, але та сказала, що це "виключено". За кілька днів до завершення терміну повноважень Меркель частково пішла на поступки на тлі нарощування російських військ біля кордонів України. В результаті наприкінці листопада Німеччина відмовилась від вето щодо EDM4S-UA, тому Україна все ж отримає десять із 20 замовлених комплексів.

"Продовжувати відмовляти в оборонній зброї з псевдопацифістських причин в умовах такої гострої загрози було б фатальною історичною помилкою для Німеччини і зрадою українського народу", - прокоментував ситуацію виданню посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Як раніше повідомляв APnews, міністр оборони України Олексій Резніков напередодні заявив, що Німеччина блокує постачання зброї Україні через НАТО.

Новини партнерів

«Багато російських солдатів повернуться у трунах»: Рєзніков заявив, що Україна - не кінцева мета Путіна
Лукашенко заявив, що разом із Путіним "відроджує" СРСР

Найпопулярніше за тиждень