Алкоголь, наркотики або медикаменти: лікар оцінив ймовірність отруєння нардепа Полякова

Алкоголь, наркотики або медикаменти: лікар оцінив ймовірність отруєння нардепа Полякова
Ексклюзив
Сергій Кравченко
Блог
Блог
Сергій Кравченко
Глава Національної медичної палати України і директор Інституту соціальної епідеміології
Читать на русском

Антон Поляков свого часу служив строкову службу у внутрішніх військах в групі конвоювання ув'язнених на залізниці, а туди не беруть хворих людей.

Гостра серцева недостатність, яку сьогодні за результатами розтину констатували у померлого нардепа Антона Полякова, могла виникнути внаслідок алкогольної інтоксикації або наркотичного отруєння. При цьому гостру серцеву недостатність можна викликати й лікарськими препаратами.

Тут варто розуміти: Антон Поляков свого часу служив строкову службу у внутрішніх військах в групі конвоювання (охорони) ув'язнених на залізниці. Це дуже складний вид служби, на яку не беруть хворих людей.

По-друге, як правило, люди, які служать в такому конвої - дуже стійкі психічно. Тому тепер я розумію, чому Антон під час своїх виступів був настільки спокійний і холоднокровний.

Що стосується попередньої причини смерті - було сказано про те, що причиною є ішемічна хвороба серця. Але у цієї хвороби досить широка класифікація, тому в даному випадку потрібно розуміти, що конкретно розглядає слідство і що буде підтверджено медекспертизою. Наприклад, синдром раптової коронарної смерті з безуспішною реанімацією, або гострий інфаркт міокарда, або гостра серцева недостатність.

Дослівно заява прокуратури про попередню причину смерті звучала так: гостра коронарна недостатність, гостра ішемічна хвороба серця.

Але цього поки недостатньо, щоб точно сказати - від чого він помер.

Чи може від отруєння виникнути серцева недостатність?

Таке буває, особливо внаслідок алкогольної інтоксикації або при отруєнні наркотичними засобами.

Але від тих чи інших медикаментів можна точно так само у людини викликати гостру серцеву недостатність. Тобто, простіше кажучи, людину можна вбити лікарським засобом.

1 проміле - маленька доза для алкогольної інтоксикації?

Ні, 1 проміле - це вже алкогольне сп'яніння (від 0,2 проміле людина вважається такою, що перебуває у стані алкогольного сп'яніння).

Відзначимо, що за словами глави Нацполіціі Києва, в крові Антона Полякова виявили 1 проміле алкоголю.

Проте питань до його смерті наразі набагато більше, ніж відповідей. Було б більш зрозуміло, якби Нацполіція опублікувала відеозаписи з нагрудних камер патрульних, де було б видно, що на момент, коли вони зупинили і перевіряли автомобіль, Антон був ще живий. А друге - якби ми побачили відео його пересувань по місту - як саме він потрапив на ту зупинку, сів у таксі, поїхав і інше.

Зараз же зрозумілого мало. Знаю одне: він був серйозним опозиційним політиком, який йшов врозріз діючій владі, президента і правлячої політичної сили.

Як можна вберегти себе від отруєння?

Банальної поради не буде. Тому що якщо є умисел - вбити людину, від цього себе убезпечити практично неможливо. І тут пити запечатану воду або їсти яйце в шкаралупі, як це радили нардепу Брагару сьогодні в Раді, навряд чи допоможе.

Я Антона Полякова знаю особисто, ми з ним зустрічалися на ефірах, де обговорювалися ті чи інші теми, проводилися дискусії. І новина про його смерть дійсно трагічна, я співчуваю.

Нагадаємо, в ніч на 8 жовтня в Києві помер нардеп Поляков - йому стало погано в таксі. Незабаром колега Полякова розповів подробиці смерті нардепа - у нього була блювота і конвульсії. При цьому генпрокурор заявила, що автомобіль, в якому їхав Поляков, зупинили за порушення правил дорожнього руху.

APnews писав про найгучніші заяви Полякова перед смертю. Зокрема, що нардеп скаржився на інформаційні вкидання і атаки на його телеграм-канал.

Рубрика данного матеріалу не модерується редакцією. Редакція не поділяє позиції блогерів і не несе відповідальності за достовірність викладених ними фактів і позицій.

Новини партнерів

Україна перейде на європейську модель автошкіл: майбутнім водіям скоротять час вивчення теорії
Синоптики обіцяють теплий і сонячний вікенд 9-10 жовтня

Найпопулярніше за тиждень