"80% людей хочуть бути анонімами": що в Київстар, Lifecell і Vodafone думають про ініціативу видавати сім-карти за паспортом

"80% людей хочуть бути анонімами": що в Київстар, Lifecell і Vodafone думають про ініціативу видавати сім-карти за паспортом
Ексклюзив
Читать на русском

В цілому, мобільні оператори ставляться до ініціативи позитивно. Однак зазначають - необхідно забезпечити тривалий перехідний період "добровільної" реєстрації

Уряд планує запровадити в Україні продажу сім-карток за паспортом, а всіх абонентів зобов'язати ідентифікуватися. У суспільстві таку ініціативу не всі сприйняли з позитивом, так як певна частина абонентів воліють обслуговуватися анонімно. А як до нововведення ставляться мобільні оператори - дізналась редакція APnews.

Ми запитали у трьох основних - lifecell, Vodafone та Київстар. В цілому, ідентифікацію абонентів мобільні оператори сприймають позитивно, проте зауважують - необхідно забезпечити тривалий перехідний період проведення добровільної реєстрації.

Так, GR директор Vodafone Україна Ольга Дейнега наголосила, що реєстрація – це витратний, однак правильний процес. Але додала, що з метою захисту прав абонентів дуже важливо забезпечити тривалий перехідний період проведення добровільної реєстрації.

"Це дозволить дати максимальній кількості споживачів зареєструватися у вільному та спокійному режимі. Важливо не втратити абонентів і забезпечити їм зв'язок після впровадження обов'язкової реєстрації", - сказала вона.

У lifecell кажуть, що вже зараз закликають абонентів скористатися своїм правом і зареєструватися в мережі оператора, оскільки це "покращує якість обслуговування абонента і і надає йому чимало переваг".

"Ми готові до такої ініціативи та пропонуємо абонентам добровільно робити це вже зараз. Ця міра безпосередньо пов'язана з інтересами національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Маючи інформацію про те, кому належить номер, мобільний оператор може оперативно заблокувати SIM-карту, не дозволивши шахраям використовувати кошти на рахунку абонента, а також заблокувати канал зв'язку для здійснення шахрайських дій з даними, що зберігаються на смартфоні чи планшеті абонента", - сказали у прес-службі lifecell.

На питання, скільки це для них може коштувати, відповіді поки не мають, пояснюючи, що вартість реалізації такого проекту буде залежати від обраного технічного рішення.

У Київстарі також кажуть, що в ініціативі є свої плюси. Проте наголошують, що переживають за клієнтів, які бажають залишитися анонімами. За даними мобільного оператора, таких понад 80%.

"Більше 80% абонентів мобільного зв'язку в Україні вважають за краще обслуговуватися анонімно. Тому при розгляді всіх «за» і «проти» відповідного регуляторного заходу, важливо врахувати, що для реєстрації такої кількості користувачів потрібно передбачити розумні терміни", - сказала фахівець зі зв'язків із громадськістю "Київстару" Ірина Леличенко.

Нагадаємо, відповідно до законопроекту, починаючи з 01 січня 2022 року сім-карти для мобільних телефонів можна буде придбати тільки при пред’явленні паспорту та прив’язки сім-карти до конкретної особи. Крім того з 01 січня 2025 року всі інші абоненти, які придбали сім-карти до введення вищевказаного Закону в дію, зобов’язані ідентифікувати їх за своїм паспортом.

Читайте також:

Новини партнерів

У Затоці «замінували» базу відпочинку, сотні людей були евакуйовані
Спортсменам з Білорусі заборонили змагатися за кордоном

Найпопулярніше за тиждень