5 питань Зеленському очима політологів. Що НЕ сказав Президент в "зверненні до нації"

5 питань Зеленському очима політологів. Що НЕ сказав Президент в "зверненні до нації"
Ексклюзив
Читать на русском

Насправді багато важливих питань залишилися без уваги. Про що повинен був розповісти Президент, але промовчав - редакція APnews з'ясувала у політологів.

Сьогодні з трибуни Верховної Ради Президент Зеленський звернувся з "посланням" - до депутатів і українців. Виступав він близько півгодини. За цей час встиг сказати і про "велике будівництво", і про озброєння ЗСУ, і про коронавірус.

Але багато важливих питань залишилися без уваги. Про що повинен був розповісти Президент, але промовчав - редакція APnews з'ясувала у політологів.

Стратегія по Донбасу

Політичний експерт Володимир Воля зазначив, що очікував почути нову стратегію по Донбасу.

"Вони там розповідали про план "А", план "Б". Але я не почув плану альтернативної стратегії, яку вони намагаються реалізувати. Потрібні конкретні факти, тому що очевидно, що стратегія, яку вони реалізували з березня минулого року, дозволила досягти якихось тактичних результатів, але в цілому не наблизила повернення ОРДЛО під контроль України.

Замість цього були ті "пісні", які "співає" оточення Президента щодо пакетів з приводу успішної і безпечної реінтеграції. Але це не думка Зеленського, це думки Рєзнікова і Єрмака - як вони це бачать. Президент перебуває в ілюзії, що розблокування Нормандського формату - це успіх. Але насправді це не так. Насправді, все це ще раз доводить, що Зеленський в питаннях, в яких менш компетентний, залежний від думки тих, хто залучається для вирішення тих чи інших завдань ", - сказав політолог.

Стратегія економічного розвитку

Експерт вважає, що не вистачило також і плану економічного розвитку України.

"Я передбачаю докори тих, хто скаже, що економіка не відноситься до компетенції Президента, але, тим не менш, послання внутрішньої і зовнішньої політики він озвучує. Тому хотілося б почути конкретні речі з приводу стратегії економічного розвитку", - сказав Володимир.

Судова реформа

Експерт також зазначив, що чекав конкретики про судову реформу. Але в цілому спіч Зеленського виглядав як відповідь хейтерам, а не план розвитку.

"З приводу судової реформи я не почув конкретики - що буде далі? Була тільки реакція на висловлювання критиків. Це в цілому був не звіт про виконану роботу, а відповідь опонентам, опозиції, яка складається з представників колишньої влади. Вони постійно відкривають інформаційні війни щодо команди Президента. А Зеленський, кажучи сьогодні про Туреччину, зовнішню політику, про розвиток оборонного сектора або зарплати медиків - відповідь "Європейській солідарності" спостерігалася всюди, такий жорсткий пасаж в їхній бік. Тому інакше назвати цей виступ, як реакцією на критику, я не можу", - сказав Володимир.

Мовне питання

Також не підняв Президент і тему мовного питання під час виступу. Пояснює політолог це тим, що сама тема могла просто "не поміститися в таймінг" на тлі інших тим, які зараз на слуху. А також тем, що сама тема мовного питання зараз не вигідна Президенту і владі в цілому.

"Я думаю, вони орієнтувалися на певний таймінг, і в першу чергу зачепили ту інформацію, яка могла б стати відповіддю головним і найбільш гучним критикам, так званим "розпалювачам зради".

А з іншого боку, вони вирішили його проігнорувати, бо перед виборами воно занадто ризиковане. Підняття цієї теми провокує масову дискусію і підставляє їх самих в першу чергу, яку позицію б не зайняв Зеленський. Питання неоднозначне, воно шкідливе для команди Президента напередодні виборів. Якщо він скаже, що прийнятий закон не підлягає змінам і знесенню - скажуть, що він "продовжує лінію Порошенка". А якщо запропонував би якісь нейтральні формулювання, то в опонентів з правого флангу з'явився б ще один привід його критикувати.

Відновлення національної промисловості

Політолог Сергій Биков же вважає, що не вистачило теми про відновлення національної промисловості.

"З огляду на те, що ми не повинні кудись рухатися просто "щоб рухатися". А повинні ставити цілі, як отримувати вигоду від нашої співпраці з іншими країнами. Я вважаю, що цьому Зеленський приділив досить мало часу", - зазначив експерт.

Ключові соціальні запити

Експерт в політичних питаннях Руслан Бортник відзначив, що Президент в принципі не оцінював внутрішнє і зовнішнє становище країни, про яке повинен був говорити спочатку.

"Я не почув жодного важливого соціального параметру: ні аналізу ситуації з падінням економіки, ні народжуваність/смертність, ні міграція, ні реальні доходи громадян - цього не звучало. Він, по суті, не дав жодної відповіді на три ключові соціальні запити:

  • Війна і мир - яка наша стратегія і чого ми досягли.
  • Боротьба з корупцією - він передавав привіти силовикам, але відповіді на питання "чому нікого не посадили?" він не дав. Дійшло до смішного: Юрченко, депутат, на якого він посилався, сидів в залі парламенту і брав участь в голосуванні.
  • Зниження тарифів або підвищення добробуту.

Це не був аналіз ситуації, не була доповідь. Це був звітно-виборний спіч лідера політичної партії", - зазначив політолог.

Читайте також:

Новини партнерів

Зеленський vs Порошенко: Військовий експерт розповів, хто краще «годував» армію
Лукашенко пригрозив мітингувальникам в Мінську новою тактикою

Найпопулярніше за тиждень