12 суперклубів Європи створили футбольну Суперлігу: через неї можуть зупинити Лігу Чемпіонів і Лігу Європи

12 суперклубів Європи створили футбольну Суперлігу: через неї можуть зупинити Лігу Чемпіонів і Лігу Європи
Читать на русском

Перший розіграш турніру може пройти вже в 2021-му році.

Провідні топ-клуби Європи оголосили про створення футбольної Суперліги. Очікується, що це буде напівзакритий турнір, в якому будуть виступати найсильніші клуби. Про це APnews повідомляє з посиланням на офіційний прес-реліз нового турніру.

Що за Суперліга?

Ініціаторами створення нового турніру стали такі клуби: "Мілан", "Інтер", "Ювентус" (Італія), "Арсенал", "Челсі", "Ліверпуль", "Манчестер Сіті", "Манчестер Юнайтед", "Тоттенхем" (Англія ), "Атлетіко", "Барселона" і "Реал" (Іспанія). Пізніше до них повинні будуть приєднатися ще три клуби в статусі засновників. Всього ж в турнірі очікується участь 20 команд - решта п'ять клубів будуть змінними (правда, механіка цього процесу до кінця не прояснена).

Президентом нового футбольного супертурніру став президент "Реала" Флорентіно Перес, а його заступниками - Джоель Глейзер з "Манчестер Юнайтед" і Андреа Аньєллі з "Ювентуса". Причому останній вже встиг подати у відставку з поста президента Асоціації європейських клубів - те ж саме зробили і все 12 клубів-засновників. В опублікованому прес-релізі Суперліга розповіла про своє форматі, а також про систему виплат.

Так, 20 команд будуть поділені на дві групи по 10 команд. Учасники такої групи зіграють між собою по два рази. Тобто мова йде про гарантовані 18 матчів проти топ-суперників. Нагадаємо, що в оновленому форматі Ліги Чемпіонів очікувалося проведення восьми матчів на груповому етапі. У плей-офф безпосередньо зможуть виходити за три кращі команди. А команди, які займуть четверте і п'яте місця, розіграють двоматчеве протистояння за право зіграти в 1/4 фіналу.

Чвертьфінали та півфінали будуть складатися з двох матчів, а фінальна зустріч буде проходити на нейтральному полі. Організатори Суперліги також заявили, що в перший час виплатять 10 мільярдів євро - 3,5 мільярда підуть на виплати 15 клубам-засновникам, а решту грошей підуть не тільки учасникам Суперліги, а й взагалі європейським лігам і клубам - тобто гроші зможуть отримати навіть команди , які не беруть участі в турнірі безпосередньо.

А що за скандал?

Проти нового турніру вже виступили єдиним фронтом ФІФА, УЄФА, а також провідні європейські ліги. З'явилися розмови про цілу низку санкцій проти клубів-відступників. Від виключення команд з розіграшу Ліги Чемпіонів і Ліги Європи до судового позову на 50 мільярдів євро, а також заборони для гравців клубів-учасників Суперліги виступати за національні збірні.

Також є потенційний ризик виключення команд і з національних чемпіонатів, проте до цього, швидше за все, справа не дійде. Більш того, творці Суперліги не збиралися виходити зі складу національних чемпіонатів. У найближчі дні подробиць про справи в європейському футболі стане більше, і багато чуток відпадуть остаточно.

Що буде далі

Без офіційної реакції від ФІФА та УЄФА говорити про це рано. Зараз є тільки плани від Суперліги - почати перший розіграш турніру вже в цьому серпні. Також поки невідома позиція деяких топ-клубів - якщо ПСЖ офіційно виступив проти нового турніру, то офіційної позиції німецьких грандів на чолі з "Баварією" поки немає. Та й позиція парижан ще може змінитися.

Також вже на цьому тижні УЄФА може ухвалити рішення про зупинку поточного розіграшу Ліги Чемпіонів і Ліги Європи. Принаймні, чутки саме про це зараз "варяться" в навколофутбольному середовищі. Також найближчим часом має стати відомо - чи залишаться бунтівні клуби в своїх національних чемпіонатах.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що УЄФА в рамках реформи Ліги Чемпіонів також збиралася заборонити клубам-учасникам трансфери гравців між собою. Також APnews писав про те, що УЄФА ухвалила рішення скасувати фінансовий фейр-плей.

Новини партнерів

ПЦУ на тлі ескалації на Донбасі закликала Росію зупинитися і пригрозила карою за пролиту кров
Поліція прийшла з перевіркою в готель, де Тищенко закотив вечірку для дружини

Найпопулярніше за тиждень